Вашингтон ултимативно тражи од Меркелове прекид сарадње са кинеском компанијом Huawei

ПРЕКО АМБАСАДОРА У БЕРЛИНУ ПРЕТИ – ЗА ПОЧЕТАК – ОГРАНИЧАВАЊЕМ РАЗМЕНЕ ШПИЈУНСКИХ ПОДАТАКА

Менг Ванџоу

* Влада Ангеле Меркел на захтеве које јој амбасадор САД Ричард Гренел, сасвим сигурно, није испоставио у своје име, још није одреаговала. Међутим, овај најновији притисак Американаца изазвао је раздражење међу Немцима. У Бундестагу не крију да сматрају неприхватљивим „једнострано подизање тона у трансатлантским односима“

* Анкета Pew Research Center показала да 73 одсто Немаца односе своје земље са САД сматра лошим. Нимало случајно, 72 одсто Немаца тражи да Берлин држи курс који неће зависити од САД

_______________________________________________________________________

         ВАШИНГТОН отворено прети Берлину да ће ограничити размену обавештајних података и информација са Немачком ако она не прекине сарадњу са кинеском компанијом Huawei.

         Амерички лист The Wall Street Journal дошао је до копије  писма које је амбасадор САД  у Берлину Ричард Гренел упутио немачком министру економије Петеру Алтмајеру. Са упозорењем да у размени обавештајних података међу шпијунажама играју `безбедне везе`, а да фирме попут Huawei могу представљати „претњу конфиденцијалности` међу западним савезницима.

         Према том писму, Американци не намеравају да потпуно прекину размену шпијунских сазнања, али да ће све најважније задржавати само за себе.

         Лист тврди да је полупретња из Гренеловог писма у Берлину доживљена као ударац јер су `оперативне информације из САД` и Немачкој – и целој ЕУ – од посебне вжаности за борбу са тероризмом.

         Кинеска компанија Huawei Technologies суочила се са великим проблемима на Западу пре неколико месеци.

         Крајем јануара је америчко Министарство финансија  подигло оптужницу и против компаније и њене финансијске директорске Менг Ванџоу за индустријску шпијунажу, покушаје прања новца и банкарске и електронске преваре.    

         Влада Ангеле Меркел на захтеве које јој Гренел, сасвим сигурно, није испоставио у своје име, још није одреаговала. Међутим, овај најновији притисак Американаца изазвао раздражење међу Немцима.

         У Бундестагу не крију да сматрају неприхватљивим „једнострано подизање тона у трансатлантским односима“.

         У осносима Берлина и Вашингтона поодавно већ нема савезничке идиле.

         Доналд Трамп је отворено критиковао „политику отворених врата“ Ангеле Меркел, не кријући ни незадовољство Беле куће држањем Немачке према НАТО.

         Немце из берлинске државне елите узнемирава и `вашингтонски гард` који је Трамп преточио у речи: „Апсолутно је неважно да ли ће Европска унија даље постојати или ће се распасти“.

         Анкета Pew Research Center показала је да 73 одсто Немаца односе своје земље са САД сматра лошим.

         Нимало случајно, 72 одсто Немаца тражи да Берлин држи курс који неће зависити од САД.

         Скора нова и већа заоштравања ипак не стреба очекивати. Немцима је потребан амерички безбедносни кишобран. Економски им се исплати, а умирује друге у Европи који имају разлога да страхују од немачког јачања и војне моћи.        

         А Немачка је Вашингтону потребна као важан посредник и као економска сила унутар ЕУ...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари