У Украјини прете ликвидацијом новинарима ТВ NewsOne због телемоста са руском телевизијом

БИО ПЛАНИРАН ЗА 12. ЈУЛИ АЛИ ЈЕ ВЕЋ ОТКАЗАН ПОД ПРИТИСКОМ И НАЦИОНАЛИСТА И ВЛАСТИ

* Спикер Врховне раде (парламента Украјине) Андреј Парубиј затражио да NewsOne буде одузета дозвола за емитовање. Он је саму идеју да се организује телемост Киев-Москва назвао провокацијом антиукрајинских снага“ и информационним упадом непријатеља

________________________________________________________

         УКРАЈИНСКИ телеканал NewsOne објавио је да отказује телемост са руском државном телевизијом «Россия 24» под називом „Морамо да разговарамо“.

         Саопштила је да је приморана да то учини због претњи „физиком ликвидацијом“ које су стигле њеним уредницима и новинарима.

         Навела је да је телемост требало да буде посвећен неполитичким темама, али да се NewsOne упркос томе суочио са  „масовним информационим нападом“:

         „Физичке претње су стигле чак и члановима породица наших новинара, а спремају се протестне акције пред зградом наше телевизије. Све ово Украјину враћа у времена отворених застрашивања и притиска на новинарске слободе. Ми желимо да се у Украјину врати мир, али постоје снаге партије рата којима то не одговара“.

         Телемост је био планиран за 12. јули (од 18 до 20 сати), али је против њега устао и Савез новинара Украјине.

         Украјински националисти ултимативно су од новог шефа државе, Владимира Зеленског, затражили да „спречи телевизијску окупацију“.       

         Спикер Врховне раде (парламента Украјине) Андреј Парубиј затражио је да NewsOne буде одузета дозвола за емитовање. Он је саму идеју да се организује телемост Киев-Москва назвао „провокацијом антиукрајинских снага“ и „информационним упадом непријатеља“.

         Зеленски се уплашио и оценио да би телемост поделио Украјину „на два табора“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари