У целој Европи жене жииве дуже од мушкараца и има их више

У СРБИЈИ ИХ ЈЕ 181.228 ВИШЕ НЕГО МУШКАРАЦА,  ЛЕТОНИЈА НА СВАКИХ 100 МУШКАРАЦА ИМА 118 ЖЕНА

         У СВИМ земљама Европске уније жене живе дуже од мушкараца, а број припадница лепшег пола премашује број мушкараца, показује најновије истраживање Еуростата.

         Како се наводи у студији европског статистичког бироа, на сто мушкараца долази 105 жена, а највећа диспропорција је у Летонији, где живи чак 18 одсто жена више него мушкараца, и у Естонији, где на 100 мушкараца долази 113 жена.

         Иако Србија није део ЕУ, подаци Републичког завода за статистику такође сведоче да жене у Србији живе пет година дуже од мушкараца, а очекивано трајање живота за припаднице лепшег пола је 78 година.

         У нашој земљи живи 181.228 жена више него мушкараца, а полна неравнотежа нарочито је изражена у градовима, у којима број жена умногоме премашује број мушкараца – само у сеоским срединама живи више припадника јачег пола.

         Очекивани животни век жена у Европској унији је 83,3 године, док је просечни век мушкараца 77,9 година – иако постоје велике континенталне разлике. Примера ради, припаднице нежнијег пола у Летонији и Литванији живе чак целу деценију дуже од мушкараца, док даме у Данској, Ирској, Шведској и Холандији живе четири године дуже од мушкараца.

         http://www.politika.rs/scc/clanak/409567/U-EU-i-Srbiji-vise-zena-nego-mu...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари