Трамп поручио Макрону да је његова „мождана смрт НАТО“ веома увредљива и веома одвратна

А САМ ЈЕ ПРЕ ТРИ ГОДИНЕ ТВРДИО ДА ЈЕ ЗАПАДНА ВОЈНА АЛИЈАНСА `ИСТОРИЈСКА СТАРУДИЈА`

* После сусрета у Лондону са Јенсом Столтенбергом рекао и ово: „Никоме НАТО није више потребан него Француској! Макронова изјава је најопаснија за саму Француску. Ми помажемо Европи, а Немачка има војне расходе на нивоу 1-1,2 одсто свог БДП, а то је непоштено према НАТО. Јер, ми за одбрану дајемо 4-4,4 одсто свог БДП који је много већи од немачког“

* Из Вашингтона прете ЕУ  и Француској санкцијама, али је француски министар економије и финансија, Бруно Ле МЕР, поручио Американцима: „То није начин понашања који САД треба да имају према својим главним савезницима – Француској и ЕУ у целини. Ако до санкција ипак дође – Француска и ЕУ ће узвратити јаким контрапотезом“

__________________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп – иако је и сам пре три године тврдио да је НАТО  застарела организација и да је за Америку само терет – управо због те `историјске старудије` одлучио је да поквари односе САД са Француском и своје личне са њеним председником.

        Јавно је поручио Емануелу Макрону да је његова оцена да је НАТО  тренутно „у стању мождане смрти“ за осталих 28 чланица Алијансе „веома увредљива“.

        Додатно је нагласио да је та Макронова оцена-тврдња и „веома одвратна“, па додао:

        „Никоме НАТО није више потребан него Француској! Макронова изјава је најопаснија за саму Француску. Ми помажемо Европи, а Немачка има војне расходе на нивоу 1-1,2 одсто свог БДП, а то је непоштено према НАТО. Јер, ми за одбрану дајемо 4-4,4 одсто свог БДП који је много већи од немачког“.

        Трамп је Макрона чак подсетио да му је и председник Турске поручио да је он (Макрон) доживео „мождану смрт“ а не НАТО.

        Чињеница је, међутим, да је унутар НАТО – ако се изузму САД – тај пакт најмање потребан Француској која има свој нуклеарни штит независан од америчког и комплетну војну производњу. Али, председници Америке ни толико не морају да знају.

        Трамп је у Макроновом случају добро разумео главно: инсистирање француског председника да Европа створи сопствену безбедносну структуру.Јер, то значи осамостаљивање од САД.

        Зато је упозорио да ће ствари постати веома тешке са ЕУ уколико не побољша свој однос према трговини и НАТО.

        "Европска унија се, по питању трговине, односи веома, веома непоштено према САД. Време јој је да се узме у памет", рекао је Трамп на састанку са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Лондону где треба да се одржи самит алијансе.

        Столтенберг је, иначе, саопштио да ће буџет НАТО до 2024-те бити повећан за 400 милијарди долара у поређењу са 2016-ом.

        Трамп није случајно повезао НАТО и трговину САД са Европском унијом. Међутим, Париз нема намеру ни на том терену да се понаша као амерички вазал.

        Француски министар економије и финансија, Бруно Ле мер, изјавио је да ће његова земља и ЕУ – ако им Вашингтон уведе санкције – повући „јак контрапотез“.

        Имајући у виду да се у САД `крчкају`могуће анти-ЕУ санкције, које би ступиле на снагу кроз 30 дана, Ле Мер је упозорио да су такве санкције „напросто недопустиве“.

        „То није начин понашања – нагласио је – који САД треба да имају према својим главним савезницима – Француској и ЕУ у целини“.

        У Вашингтону тврде да Француска дискриминише америчке „дигиталне компаније“ и прете и њој увођењем царина (по стопи од 100 одсто) на робу у вредности 2,4 милијарде долара.

        Париз је био најдоследнији у инсистирању да амерички гиданти, Гугл и остали, у ЕУ плаћају порез.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари