Сиријска регуларна армија ушла у Раку коју је изгубила 2014.

ОД 2017. БИЛА У РУКАМА КУРДА ИЗА КОЈИХ СУ СТАЈАЛИ АМЕРИКАНЦИ

* Дамаск дочекао прилику да капитализује своје досадашње победе – извојеване уз подршку Русије, Ирана и либанског шиитског покрета Хзболах – и да почне да враћа контролу над деловима територије које су (са Американцима иза леђа) држали Курди и терористи окупљени у коалицији око сиријске Ал Каиде (Џебхат ан-Нусра)

* Асадове снаге претходно повратиле контролу и над градом Табка, аеродромом који је у његовој близини, над две хидроцентрале и неколико мостова преко Еуфрата

_________________________________________________________________________

        БЕЛА кућа је жртвовала мање већем и важнијем: да би повећала изгледе да задржи Турску у америчкој орбити и у НАТО – жртвовала је Курде и наредила повлачење својих трупа са североистока Сирије.

        То је власти у Дамаску дало дуго чекану прилику да капитализује своје досадашње победе – извојеване уз подршку Русије, Ирана и либанског шиитског покрета Хзболах – и да почне да враћа контролу над деловима територије које су (са Американцима иза леђа) држали Курди и терористи окупљени у коалицији око сиријске Ал Каиде (Џебхат ан-Нусра)

Државне заставе Сирије на улазу у Раку

        Истурене јединице сиријске регуларне армије ушле су данас у град Рака којег су до „америчког бекства“ држали Курди, а Исламска држава га – до пораза – сматрала својом другом престоницом.

        Асадове снаге ушле су у Раку први пут након   2014-те.

        И, одмах су на свим главним улазима у град поставиле своје контролне пунктове.

        Претходно су повратиле контролу над градом Табка, аеродромом који је у његовој близини, над две хидроцентрале и неколико мостова преко Еуфрата.

        Раку је 2014-те заусела Исламска држава уз прикривену помоћ САД и њима савезничких арапских монархија Персијског залива.       

        У окторбу 2017-те Рака је после вишемесечне опсаде прешла у руке претежно курдских Сиријских демократских снага које су из ваздуха имале подршку авијације САД и још неких западних земаља.

        У тој операцији је Рака прилично темељно разорена и није обновљена ни до данас.

        Курди нису ни покушали да спрече улазак владиних трупа у Раку јер им је много важније да се оне потаве између њих и Турака.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари