Шанахан већ предложио Трампу слање против Ирана 120.000 војника

У ВАШИНГТОНУ НАПАД НА ИРАН ПЛАНИРАЛИ ЈОШ ПОД БУШОМ МЛАЂИМ, АЛИ ГА ЈЕ ЦИА ПРИКОЧИЛА

* Израелски стручњак Сајмон ЦИПИС наглашава да план за напад на Иран имају и његова земља и Велика Британија. У израелском плану главну улогу има ратна авијација, а Американци спремају комбиновану операцију са учешћем ратних бродова и авиона. Можда и пешадије.Ципис открива да Вашингтон жели да у могућу операцију укључи Израел, Велику Британију и Француску, а и арапску коалицију коју би чинили Саудијска Арабија, Бахреин, Катар и Оман

* Московски војни експерт Константин СИВКОВ:  Американци би, са учешћем Израела, могли да изведу ракетне и авио-ударе на атомске објекте Ирана. Не треба искључити ни бомбардерско-ракетну `дугу кампању уништавања економије Ирана по сценарију коришћеном против Југославије“. Наравно, ни покушај Американаца и Израелаца да потпуно разбију Иран и војно окупирају његову територију. По „ирачком рецепту“

* Експерт за Блиски исток Геворг МИРЗАЈАН: Иран би изгубио рат против велике западно-арапске коалиције, али је сасвим у стању да Американцима и њиховим савезницима нанесе „неприхватљиве губитке и штету“. Ракетним ударима по америчким базама, израелским градовима, арапским нафтним терминалима и танкерима који пролазе кроз Ормуски мореуз

__________________________________________________________________________

         МИНИСТАР одбране Шпаније Маргарита Роблес објавила је да фрегату F-104 „Мендес Нуњес“ са 215 чланова посаде привремено повлачи из састава борбене групе НАТО  на чијем је челу амерички носач авиона „Абрахам Линколн“.

         Због појачавања конфронтације између Сједињених Држава и Ирана. Шеф шпанске дипломатије Жозеп Борел позицију Мадрида додатно је разјаснио, рекавши :

         «Очевидно је да се на Блиском истоку ствара сложена ситуација, али не треба претерано реаговати“.

Шпанија искључила своју фрегату из могућег напада на Иран

         Озбиљни мадридски лист El Pais објавио је да је укључивање шпанске фрегате у групу око „Линколна“ било планирано још пре годину дана и да у њој остане пола године – од априла до краја октобра.

         Роблес је прецизирала да F-104 „Мендес Нуњес“ неће улазити у Персијски залив и да се „американцима“ може прикључити кад се врате првобитном плану заједничке пловидбе.

         Поред групе око „Линколна“, Пентагон је претходних дана према обалама Ирана послао и стратешке бомбардере B-52H Stratofortress.

         Шпански министри, наравно, не говоре случајно о заоштравању.

         Вд шефа Пентагона, Патрик Шанахан, представио је Доналду Трампу 9. маја план за слање на Блиски исток до 120.000 америчких војника – ако Иран „убрза рад на атомском оружју или нападне снаге САД  у региону“.

         Толико су Американци имали у региону и пред почетак напада на Ирак 2003-ће. Сама бројка је шокирала и многе у Вашингтону јер се шанахановим планом не предвиђа копнена операција против Ирана, а за њу би било мало и 240.000.

         Бела кућа још није потврдила постојање плана са 120.000 војника, али је Трамп већ запретио Иранцима:

         „Ако нападну наше снаге у региону – гадно ће настрадати!“

         У Вашингтону су напад на Иран почели да планирају још у време владавине Џорџа Буша Млађег, али је америчка шпијунажа (ЦИА) упозорила да то не би било добро по САД и Израел.

         Стручњаци за Блиски исток су подељени. Једни верују да се амерички напад на Иран примиче, а други – да САД само плаше Техеран и привлаче на своју страну земље у региону којима није по вољни несумњиво јачање Ирана.

         Израелски стручњак Сајмон Ципис наглашава да план за напад на Иран имају и његова земља и Велика Британија. Посебно указује да у израелском плану главну улогу има ратна авијација, а да Американци спремају комбиновану операцију са учешћем ратних бродова и авиона. Можда и пешадије.

         Московски војни експерт Константин Сивков процењује да би Американци, са учешћем Израела, прво могли да изведу ракетне и авио-ударе на атомске објекте Ирана.

         Сивков не искључује бомбардерско-ракетну `дугу кампању уништавања економије Ирана по сценарију коришћеном против Југославије“.

         Он сматра да би им за ово друго било премало 120.000 војника.  

         Сивков потпуно допушта и покушај Американаца и Израелаца да потпуно разбију Иран и војно окупирају његову територију. По „ирачком рецепту“.

         И за Вашингтон и за Тел Авив је кључни проблем што је Иран много озбиљнији противник него што је био Ирак.

         Ципис открива да Вашингтон управо зато жели да у могућу операцију укључи Израел, Велику Британију и Француску, а и арапску коалицију коју би чинили Саудијска Арабија, Бахреин, Катар и Оман.

         Сивков је убеђен да је рат сасвим могућ и да су напад на четири танкера извели амерички, израелски или саудијски агенти јер и то треба да послужи као оправдање за напад на Иран.

         Експерт за Блиски исток Геворг Мирзајан процењује да би Иран изгубио рат против велике западно-арапске коалиције, али да је сасвим у стању да Американцима и њиховим савезницима нанесе „неприхватљиве губитке и штету“. Ракетним ударима по америчким базама, израелским градовима, арапским нафтним терминалима и танкерима који пролазе кроз Ормуски мореуз.

         Он је уверен да САД није у интересу уништење Ирана јер би онда сва снага заливских сунитских монархија била окренута према Израелу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари