Република Македонија и званично постала „Република Северна Македонија“

НОВО ИМЕ ПОСТАЛО ОБАВЕЗУЈУЋЕ ЗА ВЛАСТИ У СКОПЉУ И У УНУТРАШЊОЈ УПОТРЕБИ

* На свим државним институцијама и јавним здањима, укључујући и општинска, појавиће се нове табле са новим именом – на македонском и албанском језику

_________________________________________________________________________

          ЗВАНИЧНО је почела употреба имена „Република Северна Македонија“.

          Постало је обавезујуће за грађане и институције БЈРМ и у унутрашњој и у спољној употреби након што је грчки парламент ратификовао Протокол о приступању Македоније у чланство НАТО-а.

          Ратификацијом Протокола у грчком парламенту, што је био последњи корак у решавању 27-годишњег спора око уставног имена између Скопља и Атине, званично је ступио на снагу Преспански споразум.

          Парламент у Атини гласао је за ратификацију Приступног протокола са 153 гласа за, 140 против и једним уздржаним.

          "Желим добродошлицу Северној Македонији, пријатељској држави Грчке, земљи која треба да буде савезник у нашим напорима за успостављање безбедности, стабилности и мира у региону", рекао је грчки премијер Алексис Ципрас у парламенту.

          Македонска влада је о промени информисала Интерресорну групу која треба да припреми Национални акциони план за спровођење даљих мера и активности.

          У року од седам дана државне институције, гранични прелази и дипломатско-конзуларна представништва ће поставити табле са новом именом државе.

          Употреба новог имена државе треба да буде усаглашена и са Законом о употреби језика, што би значило да ће табле бити исписане и на албанском језику.

          Препоруке за промену табле ће добити и јединице локалне самоуправе, а сектори и службе за односе са јавношћу при државним и јавним институцијама ће добити смернице за употребу новог уставног имена.

          Промена уставног имена Македоније уследила је након потписивања Споразума из Преспе и његове ратификације у грчком и македонском парламенту.

           Након решеног вишедеценијског спора око имена, 29 амбасадора земаља чланица НАТО потписало је 6. фебруара Приступни протокол за учлањење Македоније у Алијансу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари