Прозападни премијер Либије затражио од војног тужиоца да изда налог за хапшење Хафтара

ФЕЛДМАРШАЛОВА ЛИБИЈСКА НАЦИОНАЛНА АРМИЈА БЕЗМАЛО ПОТПУНО ОПКОЛИЛА ТРИПОЛИ

* Портпарол ЛНА Ахмед ал-Мисмари изјавио да се у граду Сирту „концентришу терористи који имају намеру да нападну нафтни полумесец“ земље. Нафтна налазишта уз источну медитеранску обалу Либије између градова Тобрук и Сидри

______________________________________________________________

         „ПРЕДСЕДНИЧКИ савет“ Либије под председавањем премијера Фаиза Сараџа иницирао је да државни војни тужилац изда налог за хапшење фелдмаршала Халифе Хафтара и његових савезника.

         Сараџ је на челу Владе националног сагласја коју не признаје исток Либије, али има подршку САД, В. Британије, саудијске Арабије, Италије и Турске, а саопштењу се поводом иницијативе прецизира да треба хапсити „све који су укључени у (Хафтарову) офанзиву на Триполи“ која траје од 4. априла.

         Хафтарова Либијска национална армија (ЛНА) контролише међународни аеродром Триполија (који је полуразорен) и већину његових предграђа. Плус: градове Гаријан и Сурман који се налазе јужно од главног града, а важне су полазне тачке за „операцију Триполи“.

         Ово је створило претпоставке за потпуно опкољавање Триполија.

         Портпарол ЛНА Ахмед ал-Мисмари изјавио је да се у граду Сирту „концентришу терористи који имају намеру да нападну нафтни полумесец“ земље.

         Ове терористе контролишу и спонзоришу  они исти који и даље покушавају да оборе сиријског председника Башара Асада.

         Прецизирао је да има у виду нафтна налазишта уз источну медитеранску обалу Либије између градова Тобрук и ес-Сидри.

         Шта овај контранапад може донети – тешко је прогнозирати, али је чињеница да Хафтарова ЛНА котролише две трећине Либије.       


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари