Норвешки министар одбране Баке-Јенсен: Рат међу државама Европе више није незамислив

ЕКС-ШЕФ ЦИА ДЕЈВИД ПЕТРЕУС: САД ЋЕ ПОКУШАТИ ДА УЗ ПОМОЋ НАТО ОСПОРЕ НОВИ ГЕОПОЛИТИЧКИ ПОРЕДАК

* Норвешки министар – Франк Баке-Јенсен - открио да има на уму пре свега могући рат са Русијом, али није прецизирао – ко би, по његовом мишљењу, ратовао са Русијом

* Бивши шеф ЦИА – генерал Дејвид ПЕТРЕУС – тврди да Бела кућа – управо због тога - ради на плану повећавања америчког војног контигента у Европи. А Вашингтону у „новом геополитичком поретку“, нема сумње, највише сметају моћ и улоге које играју Русија и Кина

__________________________________________________________________________________

         НОРВЕШКИ министар одбране Франк Баке-Јенсен допустио је могућност да дође до рата међу земљама Европе.

         Са таквом проценом иступио је на седници Војног друштва Норвешке.

         Посебно је нагласио да тај „могући рат“ може имати „озбиљне последице“ по скандинавске земље, укључујући и његову:

         „Развој догађаја у нашем окружењу показује – упозорио је Баке-Јенсен – показује да морамо рачунати да војни конфликт међу државама Европе више није незамислив. Војни расходи су у Европи за последњих пет година порасли 30 одсто и њихов раст ће се наставити“.

         Како је са седнице поменутог друштва пренео The Independent Barents Observer, Баке-Јенсен је открио да има на уму пре свега могући рат са Русијом, али није прецизирао – ко би, по његовом мишљењу, ратовао са Русијом.

         Само је поновио познату мантру да Кремљ тежи да подрије јединство Запада и да се не служи дипломатијом већ користи своју економску и војну снагу.

         Русијом се данас позабавио и бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус  који је државнички успон Владимира Путина назвао „највећим могућим поклоном НАТО“.

         Објаснио је западна војна алијанса са његовим доласком на власт „добила нови повод да продужи властито постојање“.

         По његовој процени, иако је Доналд Трамп више пута критиковао НАТО – Вашингтон ће покушати, користећи га као `полугу`, да оспори „нови геополитички поредак“.

         Ако је предобро обавештени генерал Петреус близу истине, тај покушај оспосравања „новог геополитичког поретка“ за мету ће имати пре свега Русију и Кину. Јер, без њихове нарасле моћи и вођења самосталне спољне политике – свет би био под америчком доминацијом као што је био током прве деценије након распада СССР.

         Петреус је открио да Бела кућа ради на плану повећавања америчког војног контигента у Европи.

         Генерал Петреус је индиректно указао да Трамп управо зато инсистира да све земље чланице алијансе, посебно Европе, повећају војне расходе до два одсто свог БДП.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари