Foreign Policy: Европска унија жели да стави тачку на финансијску доминацију САД

УТИЦАЈНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ НАВОДИ ДА СУ У ТОМЕ У ГЛАВНИМ УЛОГАМА БЕРЛИН И ПАРИЗ

* Лист указује да у ЕУ разматрају могућност стварања „алтернативног платног система“, јачање улоге евра и формирање фонда за трговину са земљама које су под (америчким) санкцијама

* Foreign Policy наводи да су за таквим мерама већ посегнуле Кина, Русија и Венецуела, али да се у случају са ЕУ ради о „кардиналној разлици јер су у питању кључни амерички савезници“

__________________________________________________________________________

         НАЈУТИЦАЈНИЈИ амерички спољнополитички лист Foreign Policy објавио је да се у Европској унији размишља о „начинима ослобађања од хегемоније долара и америчког финансијског господства“.

         Наводно због незадовољства „политиком санкција коју води Вашингтон“.        

         Foreign Policy наводи су у главној улози немачки и  француски државни функционери да „све активније трагају модусима парирања финансијској предоминацији Сједињених Држава“.

         Исти лист процењује да је и то „потврда постојања озбиљних противречја између Европске уније и Сједињених Држава“.

         Foreign Policy подсећа да је о неопходности да ЕУ постане финансијски независна (од САД) јавно већ говорио шеф немачке дипломатије Хајко Мас. То – процењује лист – треба самтрати и сигналом да ће ЕУ радитити и на враћању слободе деловања у спољној политици у целини.

         Foreign Policy наводи да на истој таласној дужини делује и француски министар финансија Бруно Ле Мер који отворено упозорава да ЕУ  мора да располаже својим „потпуно независним финансијским инструментима“.

         Чак говори: „Европа мора бити суверени континент, а не вазал. То морамо обезбедити“.

         Амерички лист указује да у ЕУ разматрају могућност стварања „алтернативног платног система“, јачање улоге евра и формирање фонда за трговину са земљама које су под (америчким) санкцијама.

         Foreign Policy наводи да су за таквим мерама већ посегнуле Кина, Русија и Венецуела, али да се у случају са ЕУ ради о „кардиналној разлици јер су у питању кључни амерички савезници“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари