Европска унија подиже број припадника Фронтекса на 10.000

НЕМА СЛОГЕ ОКО ИМИГРАНАТА, НА ПОМОЛУ ДОГОВОР СА ЛОНДОНОМ О `МЕКОЈ ГРАНИЦИ` ИЗМЕЂУ ДВЕ ИРСКЕ

* И незванично окупљање лидера ЕУ у Салцбургу показало да Мађарска, Пољска, Чешка и Аустрија сматрају да је кључно да се илегална имиграција, иза које стоје мреже кријумчара и организованог криминала, свим мерама превасходно спречи испред граница Уније, а не да бродови европске флоте у Средоземљу морају да спасавају пловила с имигрантима и довозе их у европске луке и тиме подстичу долазак других

_____________________________________________________________________________

         ЛИДЕРИ Европске уније су се на незваничном заседању у Салцбургу приближили начелном договору да се повећањем граничне службе и обалске страже ЕУ на десет хиљада припадника осетније спречи илегална имиграција, док су за нагодбу с Лондоном о изласку Велике Британије из ЕУ указали да је нужно усагласити нејасне оквире економске сарадње и "меке границе" између Републике Ирске и Северне Ирске, дела Велике Британије.

         То су по завршетку заседања изјавили председавајући дводневног неформалног скупа аустријски канцелар Себастијан Курц, председник Европског савета Доналд Туск и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

         Цео договор с Лондоном би морао да буде дорађен до новембра да би Велика Британија могла да, како је раније договорено, 29. марта потписати споразум о изласку из ЕУ и зато ће, упозорио је Туск, нови самит ЕУ бити "тренутак истине", јер се мора разјаснити може ли договора бити или не.

         Курц је изјавио да би разлаз с Лондоном без споразума "био тежак за ЕУ, а страшан за Велику Британију".

         Кад је реч о унутрашњој безбедности и заштити спољних граница, посебно спречавању илегалне имиграције, шефови држава или влада Уније су се уопштено сагласили да, уз сарадњу посебно с Египтом и арапским земљама, мора да се онемогући да криминалне банде довозе имигранте преко Средоземног мора.

         На слаб пријем је наишао предлог италијанског премијера Ђузепе Контеа да оне чланице ЕУ које одбијају да прихвате квоте за расподелу већ пристиглих миграната и не желе да бродови с имигрантима улазе у њихове луке, новчано помогну оне земље које највише трпе притисак имиграције.

         Луксембуршки премијер Гзавије Бетел је оценио да би "плаћање" значило да се "утврђује цена за избеглице", приметивши да би то била "права срамота за све нас.

         Подржан је и предлог Европске комисије да ЕУ инвестицијама до 44 милијарде евра помогне економски и социјални опоравак афричких земаља из којих највише долазе економски имигранти који не могу добити азил у Унији.

         Али, велика размимоилажења око имиграционе политике ЕУ и даље постоје, јер нарочито Мађарска, Пољска, Чешка и Аустрија сматрају да је кључно да се илегална имиграција, иза које стоје мреже кријумчара и организованог криминала, свим мерама превасходно спречи испред граница Уније, а не да бродови европске флоте у Средоземљу морају да спасавају пловила с имигрантима и довозе их у европске луке и тиме подстичу долазак других.

         Већина осталих чланица ЕУ оштро замерају источним чланицама што не желе да солидарно прихвате део пристиглих имиграната, па ни избеглица које су добиле азил, а и даље добијају замашна средства из фондова ЕУ.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари