Ердоган најавио ширење ратних дејстава упркос упозорењима Меркел и Трампа

ОБЈАВИО ЈЕ ЈЕ ЊЕГОВА АРМИЈА ВЕЋ ЗАУЗЕЛА И ТЕЛ-ЕЛ-АБИЈАД И ДА ЋЕ УЋИ 35 КИЛОМЕТАРА У ДУБИНУ СИРИЈЕ

         ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да ће турска војска и њени савезници из редова сиријских побуњеника у својој офанзиви против курдске милиције ући 30 до 35 километара дубоко у територију Сирије.

        Он је потврдио да су турске снаге већ преузеле контролу над градом Рас-ел-Ајн и да су заузеле погранични сиријски град Тел-ел-Абијад.

        Навео је да су у антикурдској операцији `Извор мира` досад погинула два турска војника и 16 протурских сиријских побуњеника.

Меркел Ердогану: Заустави операцију против

Курда, не дестабилизуј регион

        Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да одмах обустави војну офанзиву на североистоку Сирије која прети да дестабилизује регион.

        Меркел је тај позив упутила у телефонском разговору са Ердоганом, а из Берлина је саопштено да је разговор иницирао Ердоган.

        У саопштењу које је објавила канцеларија немачке канцеларке наводи се да "без обзира на легитимне безбедносне интересе Турске", војна операција представља претњу која би довела до измештање великог дела локалне популације, преноси АП.

        Немачка истиче и да офанзива прети да дестабилизује регион и поново ојача екстремистичку Исламску државу.

Трамп: Радимо на увођењу снажних санкција Турској

         Амерички председник Доналд Трамп саопштио је да заједно са Конгресом САД, укључујући представнике Демократске странке, ради на увођењу "снажних санкција Турској".

        Трамп је навео да се Курди и Турска боре једни против других већ много година и да Анкара сматра Радничку партију Курдистана "најгорим терористима од свих".

        "Други ће можда хтети да се придруже и боре за ову или ону страну. Пустите их нека се боре. Ми ћемо пажљиво пратити ситуацију", написао је Трамп.

        Трамп је подсетио да је пре две године Ирак требало да се бори против Курда у другом делу Сирије.

        "Многи су тада желели да се ми боримо заједно са Курдима против Ирака. Рекао сам тада `не` и Курди су напустили борбе и то два пута. Сада се иста ствар догађа са Турском", написао је Трамп на Твитеру.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари