Ди Мајо излудио Макрона: Париз повукао амбасадора у Риму „на консултације“

КАП КОЈА ЈЕ ПРЕЛИЛА ЧАШУ БИО СУСРЕТ ЛИДЕРА ИТАЛИЈАНСКЕ ПАРТИЈЕ СА ЖУТИМ ПРСЛУЦИМА

Луиђи ди Мајо (четврти с десна)

са лидерима Жутих прслука

* Портпаролка Ке д'Орсеја Агнес фон дер МИЛ: „Француска је већ више месеци мета поновљених оптужби, неоснованих напада и срамних изјава. Ово је незапамћено од завршетка рата (...) Последња мешања представљају додатну и неприхватљиву провокацију”

________________________________________________________________________

         ФРАНЦУСКА је опозвала свог амбасадора у Риму „на консултације” после низа „срамних изјава” и „незапамћених напада” италијанских званичника, саопштило је француско министарство спољних послова.

         „Француска је већ више месеци мета поновљених оптужби, неоснованих напада, и срамних изјава, што свако зна и има у виду. Ово је незапамћено од завршетка рата (...) Последња мешања представљају додатну и неприхватљиву провокацију”, навела је у изјави портпаролка Ке д'Орсеја Агнес фон дер Мил.

         Кап која прелива чашу био је сусрет, у уторак у Француској, италијанског вицепремијера и лидера Покрета Пет звездица Луиђија ди Маја са представницима француског протестног покрета Жути прслуци.

         Ди Мајо је на друштвеним мрежама објавио да је разговарао са Жутим прслуцима и навео да је „ветар промена прешао Алпе”, што је два пута поновио. До тог сусрета је дошло после низа изјава ди Маја и министра унутрашњих послова Матеа Салвинија, лидера Лиге Севера.

         Салвини је изразио наду да ће се француски народ ускоро ослободити „веома лошег председника (Емануела Макрона)”.

         „Имати несугласице је једна ствар, инструментализација односа у изборне сврхе је нешто друго”, навела је фон дер Мил.

         „Кампања за европске изборе не може оправдати мањак поштовања према сваком народу или његовој демократији. Сви такви акти стварају озбиљну ситуацију која доводи у питање намере италијанске владе у погледу односа с Француском”, навела је портпаролка Ке д'Орсеја.

         Црна мачка је протрчала између Рима и Париза и због тога што је Италија блокирала нацрт саопштења Европске уније у којем се наводи да ће чланице ЕУ признати Хуана Гуаида, председника скупштине Венецуеле, за привременог председника те државе.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари