Дамаск тражи да се Американци повуку „до последњег“ и да евакуишу и базу Ет-Танф

ПОМПЕО НАГОВЕСТИО ДА ЋЕ БАЗА БИТИ ПРЕПУШТЕНА ЈОРДАНУ ИЛИ НЕКОЈ ПРИВАТНОЈ АРМИЈИ

Америчка војна база Ет-Танф

* Ет-Танф је у средишту „зоне безбедности“ од 55 квадратних километара коју су Американци прогласили на саставку сиријско-јорданско-ирачке границе

_________________________________________________________________________

         ДАМАСК је затражио од Сједињених Држава да са територије Сирије повуку све своје војнике „до последњег“ и да затворе војну базу Ет-Танф.

         Упирање прстом у ту базу није нимало случајно.

         Једна изјава државног секретара САД, Мајка Помпеа, садржавала је јасну алузију да ће је Пентагон задржати и користити заједно са армијом Јордана.

         Према руским војним обавештајним изворима, Вашингтон има и комбинацију са препуштањем те базе Турској или „некој приватној војној компанији“. У оба случаја, америчка авијација, која је распоређена по аеродромима у оближњим арапским земљама, не би дозвољавала сиријској армији да на над њом поврати контролу.

         Русија поводом Ет-Танфа подржава државни и војни врх Сирије.

         Дамаск ће – како је открио неименовани високи функционер владајуће партије Баас – наредних недеља и месеци чинити све што је у њеној моћи и да Американци напусте ту базу и појас уз јужну државну границу, где се база налази, буде очишћен од терориста и побуњеника који су под америчким кишобраном.

         Помпео је, иначе, изговорио и да САД желе да заштите Јордан (база је на сиријској територији уз саму границу) и избеглице у оближњем логору Рукбан.

         У Дамаску су одлучни: Ет-Танф мора бити ликвидиран, а све стране трупе које нису у Сирији по позиву њене владе – напустити државну територију.

         Познати руски генерал Владимир Шаманов, који је сада председника комитета Државне Думе за одбрану, процењује да ће Пентагон највероватније „конзервирати базу“ Ет-Танф и оставити мали војнички контигент да је чува или чување поверити некој приватној војној компанији.

         „Американци у сличним ситуацијама – наглашава Шаманов – ретко кад одлазе потпуно и одједном. Поверавање базе приватној армији неће формално бити кршење Трамповог обећања о повлачењу из Сирије јер америчке приватне војске формално нису у саставу оружаних снага САД“.

         Американци су – додуше, засад незванично - понудили да о судбини Ет-Танфа и територије око њега преговарају САД, Јордан и Русија.

         Под америчком заштитом у околини Ет-Танфа делује побуњеничка формација Џејш Магавир ас-Саура која је већ објавила да ће бранити и базу и Рукбан. У њеном саставу је много бивших бораца Исламске државе.

         Ет-Танф је у средишту „зоне безбедности“ од 55 квадратних километара коју су Американци прогласили на саставку сиријско-јорданско-ирачке границе.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари