Брисел тражи да бизнис ЕУ са петро-долара пређе на петро-евро и жели финансијски центар ЕУ попут лондонског

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ОБЈАВИЛА ПЛАН ЗА ЕКОНОМСКУ И ФИНАНСИЈСКУ СУВЕРЕНИЗАЦИЈУ ЕУ

* Европски план дедоларизације и јачања глобалне улоге евра као главне тачке има – берзу ЕУ за трговање нафтом и захтев да европски увоз енергената буде у еврима а не у доларима. А земље ЕУ годишње увезу нафте и гаса за 340 милијарди долара

* За Американце је ово `егзистенцијална претња` јер најдиректније води сужавање зоне долара и лишава их exorbitant privilege – не само економских предности које су САД  имале деценијама као земља емитент глобалне резервне валуте. „Жути прслуци“ се могу појавити и у другим земљама ЕУ

___________________________________________________________________________

         ЕВРОПСКА комисија затражила је од држава чланица ЕУ и самог бизниса да активније користе евро у стратешким секторима економије.

         Указала је да европски бизнис – иако је велики купац и велики произвођач – и даље на кљућчним стратешким тржиштима тргује у доларима. Упозорила је да то тржишта излаже политичким и валутним ризицима и ЕУ и њен бизнис „чоини зависним од туђих једностраних одлука“.

         Комисија је лидерима земаља које су у саставу ЕУ предложила да наредних дана размотре „међународну улогу евра“ и препоручила да га шире користе посебно у међународним енергетским споразумима и трансакција.

         За прву половину 2019-те је најавила „широке консултације о коришћењу евра у пословима са нафтом и гасом“.

         Ово је бриселски план дедоларизације ЕУ. Русија такође има свој план дедоларизације, а такође и Турска.

          Руски план је још макар полутајна, а европски је неко ставио на располафгање америчкој новинској агенцији (заједно са „техничким прилозима“) целу недељу пре него што је био формално усвојен.

         Једно је ипак извесно: ако план Европске комисије, којег не би било без одобрења Ангреле меркел и Емануела Макрона, крене у реализацију – вашингтону ништа неће вредети што има своју `пету колону` у врховима безмало свих држава чланица Уније.

         Чак и у прилично ублаженој форми, за коју е Комисија на крају одлучила, њен план дедоларизације суштински кида стратешку везу долар-нафта. Бар у њеном досадашњем виду.

         То ће много шта изменити. Вероватно и у односима са москвом јер је план ЕК  немогуће реализовати без сарадње са Москвом.

         Европски план дедоларизације и јачање глобалне улоге евра као главну тачку има – европски увоз енергената мора бити у еврима а не у доларима. А земље ЕУ годишње увезу нафте и гаса за 340 милијарди долара.

         Посебно је значајно што је у документу ЕК сама дедоларизација постављена у равни успостављања европског економског и монетарног суверенитета која – најблаже речено – нервира Вашингтон.

         Комисија је иницирала хитно стварање финансијског центра ЕУ који би био аналог лондонском, са задатком да, поред осталог, обезбеди функционисање петро-евра.

         ЕК предлаже и отварање ЕУ-берзе за трговање нафтом.

         За Американце је ово `егзистенцијална претња` јер најдиректније води сужавање зоне долара и лишава их exorbitant privilege – не само економских предности које су САД  имале деценијама као земља емитент глобалне резервне валуте.

         Вашингтон ће, дакако, чинити све што буде у његовој моћи да заштити своју и хегемонију долара.

         „Жути прслуци“ и слична `гибања маса` могу се појавити и у другим европским земљама.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари