Bloomberg: Брзо се ближи крају ера тираније долара у свету

ЈУНКЕР: АПСУРДНО ЈЕ ДА ЕВРОПЉАНИ СВОЈЕ ПРОИЗВОДЕ КУПУЈУ ЗА ДОЛАРЕ

* Француски министар финансија, Бруно Ле Мер, објавио да жели да располаже „финансијским инструменима потпуно независним од Сједињених Држава“

* Русија одлучила да са Кином тргује у јуанима, са ЕУ – у еврима, а са земљама Евроазијске економске уније – у својим рубљама

________________________________________________________________________________

         ХЕГЕМОНИЈА долара почела је да се урушава, светски лидер, који су досад пристајали на затечено стање, сада теже одустајању од америчке валуте – објавио је Bloomberg.

         Америчка новинска агенција подсећа да је и председник Европске комисије – Жан Клод Јункер – пре неки дан назваом апсурдом да Европљани своје производе купују за доларе.

         Такође: да је француски министар финансија, Бруно Ле Мер, објавио да жели да располаже „финансијским инструменима потпуно независним од Сједињених Држава“.

         Русија полако своди на нулу своја улагања у америчке државне обвезнице.

         Кина је почела да уговоре о куповини енергената закључује у јуанима а не у доларима.

         Bloomberg наглашава  да су ово лоше вести за Вашингтон јер су увод у „завршетак ере тираније долара“. Поготово што Европска унија већ увелико ради на свом платном систему.

         Bloomberg  указује да САД и самом долару иде на руку тренутна слабост конкурентских валута јер се евро носи са низом проблема, а Кина још зазире од отварања према глобалним токовима капитала.

         Русија је у међувремену кренула и путем дедоларизације своје економије. Одлучила је да са Кином тргује у јуанима, са ЕУ – у еврима. А са земљама Евроазијске економске уније – у својим рубљама.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари