Ако се САД технолошки и економски одвоје од Кине - какав ће то потрес изазвати у свету?

НЕКИ У САД СУ УВЕРЕНИ ДА ВАШИНГТОН ТРЕБА ДА ПРАВИ ЕКОНОМСКИ БЛОК СА АНГЛОЈЕЗИЧНИМ ЗЕМЉАМА

* Писац књиге „Кина, трговина и власт“ – тврди да је америчко-кинески економски развод неизбежан и да ће подразумевати прекидање свих заједничких производних ланаца и разбијање финансијских схема

* Foreign Affairs објавио да би светски поредак са кинеском доминацијом значио Америку са ослабљеним савезима, са мањим бројем партнера у сфери безбедности и са оружаним снагама које би морале да дејствују на великим растојањима

___________________________________________________________________________

         Пише: Дмитриј КОСИРЈЕВ, МИА „Россия сегодня“

         НА САМИТУ Г-20 у Аргентини у центру пажње били су односи САД  и Кине – оценио т Washington Post. А то је и разумљиво јер су две највеће економије света ушле у фазу тоталног трговинског рата који кочи сео свет и држи га у ужасу.

         А шта је донео аргентински сусрет Доналда Трампа и Си Ђинпинга?

         Договор да засад не буде нове ескалације трговинскго рата. Али, стара ограничења остају. САД засад неће оптеретити кинески извоз са још 200 милијарди долара, а Кина је обећала да неће даље смањивати увоз из САД.

         Само, то је примирје од 90 дана за време којег Вашингтон и Пекинг треба да се договоре. А питање је могу ли се договорити.       

         Један од аутора магазина Foreign Affairs подробно је објаснио да је време за договор – пропуштено.

         Други аутор – писац књиге „Кина, трговина и власт“ – тврди да је америчко-кинески економски развод неизбежан и да ће подразумевати прекидање свих заједничких производних ланаца и разбијање финансијских схема.

         То би се тицало, поред осталог, америчких инвестиција у Кини (256 милијарди долара након 2001-ве)  и много чега другог.

         Писац књиге чак сматра да ће Америка морати да прави нову економску алијансу заснован на идеологији и да ће је направити са идејним савезницима из англојезичних земаља.

         Због чега је све овако лоше?

         Foreign Affairs је објавио да би светски поредак са кинеском доминацијом значио Америку са ослабљеним савезима, са мањим бројем партнера у сфери безбедности и са оружаним снагама које би морале да дејствују на великим растојањима. Америчке фирме би наводно остале без приступа напредним технологијама и тржиштима, а не би им одговарали ни нови стандарди, правила инвестирања и трговински блокови.

         Ово значи да би за Американце нестанак њиховог монопола био неповољан и неприхватљив. Зато сматрају да треба давити Кину.

         Али, САД и трговински рат са Кином води потресима које делом већ посматрамо, што – при америчким унутрашњим друштвеним разломима и идеолошким поларизацијама Трампа напросто парализује. Зато се он не може чврсто договорити ни са Путином, ни са Сијем и многим другим.

         У Аргентини су у проблемим били и лидери Британије, Немачке и Француске. Свима се љуљају фотеље, као и Трампу...

         У Буенос Ајресу су посебно разговарали лидери Русије, Индије и Кине. Они су способни да створе посебну светску еконо,мију колико и Трамп своју англојезичну алијансу засновану на идеологији. Зато је Си на самиту Г-20 и упозоравао да је светска економија један организам.

         Деценија од економске кризе из 2008-ме није свету вратила ранију динамику, а сада је јасно да ће бити – још горе...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари