САД желе да Кини преко царина узимају $200 милијарди годишње – Пекинг ће узвратити истом мером

ПЕКИНГ УПОЗОРИО ВАШИНГТОН ДА ПОДРИВА КИНУ, СВЕТ И САМЕ СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ“

         КИНА је данас саопштила да ће бити приморана да предузме узвратне мере после нових америчких претњи царинама на 200 милијарди долара увоза из Кине.

         Кинеско Министарство трговине је у саопштењу оценило претње као "потпуно неприхватљиве" и навело да "ирационално" понашање САД подрива "Кину, свет и саме САД".

         "У циљу очувања фундаменталних интереса државе и народа, кинеска влада ће, као и раније, предузети неопходне узвратне мере. Истовремено, позивамо међународну заједницу да ради на очувању правила слободне трговине и мултилатералног трговинског система и да се заједнички супротстави трговинском хегемонизму", наводи се у саопштењу кинеског министарства.

         Кинеско министарство је саопштило да је шокирано акцијама Вашингтона, а Пекинг је такодје најавио додатну жалбу против САД у Светској трговинској организацији.

         Амерички трговински представник Роберт Лајтхајзер је рекао да су САД припремиле нову листу кинеских производа у вредности од 200 милијарди долара годишње који би од септембра могли бити изложени царинама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари