Путин одбија да настави да влада Русијом као председник Државног савета

УПОЗОРИО ЈЕ ДА БИ ТО ДОВЕЛО ДО ДВОВЛАШЋА КОЈЕ БИ БИЛО ПОГУБНО ЗА ЗЕМЉУ 

* Објаснио и зашто би за РФ било опасно да остане без јаке председничке (централне) власти: „Не би било добро ни да Русија, као што неки предлажу, постане парламентска република. Ми немамо политичке партије са дугом традицијом као у Европи, а и тамо већ долази до озбиљних посртања парламентарних система. У Белгији већ годину дана не успевају да формирају владу“

_____________________________________________________________________

        ВЛАДИМИР Путин је предочио сународницима да би за Русију било погубно и двовлашће и одустајање од јаке централне власти.

         Поводом `набавивања` да би за земљу било добро да он – када му истекне текући председнички мандат – дође на чело Државног савета, рекао је:

        „Има предлога да се Државном савету дају нека посебна овлашћења и да станем на његово чело. Али, шта би то значило? То би створило двовлашће које би било апсолутно погибељно за нашу земљу“.

        У наставку је рекао: „Није у ствар у то да ја то не бих хтео. Мени се свиђа мој посао. Само, ја не желим да идем на шему која би сачувала моја овлашћења, али би била неприхватљива за земљу и разарала је. Захваљујем се људима који су ми поклањали своје поверење, који то чине већ много година. То је за мене огромна част. Управо зато се ка свему овако односим“.

        Путин је објаснио и зашто Русија не може без јаке власти:

        „За Русију би било лоше да остане без снажне председничке власти. Зато не би било добро ни да Русија, као што неки предлажу, постане парламентска република. Ми немамо политичке партије са дугом традицијом као у Европи, а и тамо већ долази до озбиљних посртања парламентарних система“.

        Руски лидер је за пример навео Белгију у којој већ годину дана не успевају да формирају владу. И закључио:

        „А наша земља је још сложенија. За нас би (таква неформирања владе) била напросто погубна“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари