Пајтић нема ништа против што неки у ЕУ Србију проглашавају за балканску Северну Кореју

ТВРДИ ДА СУ У ПОКРАЈИНИ НА ВЛАСТИ ОНИ КОЈИ СУ СЕ ЗАЛАГАЛИ ЗА УКИДАЊЕ АУТОНОМИЈЕ

* Бивши покрајински премијер тврди: „Данас они Војводину полако, али сигурно гасе реализујући свој програм, укидајући све већи број надлежности и претварајући покрајинске институције у зграде лишене сваког садржаја и смисла

* Оценио је да је Војводина већ деценијама "жртва Вучићеве и Милошевићеве политике", те да се ништа неће променити док људи који су били истакнути функционери Милошевићевог режима, "не буду заувек избрисани са политичке сцене"

* ФАКТИ: По лустраторској логици Бојана Пајтића, Србија би са политичке сцене морала уклонити све кључне актере Петог октобра и постпетооктобарских режима. Они су десуверенизовали и економски и војно срозавали Србију. Наравно, пајтић би то одмах прогласио за доказ да је Србија постала „балканска Северна Кореја“. Губећи из вида да он у „Северној Кореји“ не би смео ни да писне...

_________________________________________________________________________

        БИВШИ премијер Војводине и некадашњи председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић изјавио је данас да покрајинску власт у Војводини чине људи који су се деценијама залагали за потпуно укидање аутономије.

        "Данас они Војводину полако, али сигурно гасе реализујући свој програм, укидајући све већи број надлежности и претварајући покрајинске институције у зграде лишене сваког садржаја и смисла, а на руководеће положаје именују људе који нису стручни", рекао је он.

        "После неколико година ће јавно поставити питање: 'Шта ће нам покрајина која нема никакве надлежности и у чијим институцијама се не ради ништа?'. Укидање аутономије тада више неће бити само напредњачки сан, већ реалност", оценио је Пајтић у интервјуу за новосадски портал аутономија.инфо.

        Према његовим речима, покрајинска администрација је "потпуно невидљива" и "скрштених руку гледа како их републичка администрација развлашћује и обесмишљава".

        Као пример је навео измену Закона о основама система образовања којом је "одузето право да Покрајина одлучује о избору директора у школама, полако укидају и вишејезичност у покрајинским институцијама".

        Службени лист, који је увек био превођен у целости на све службене језике, рекао је Пајтић, сада се преводи само у општем делу.

        Навео је да су укинуте све надлежности Покрајине за Фрушку гору као једини војвођански национални парк, а одузети су и послови који се односе на управљање шумама и део инспекцијског надзора.

        "Стручњаци упозоравају и да је Војводина потпуно искључена из процеса европских интеграција", рекао је Пајтић.

        Оценио је да је Војводина већ деценијама "жртва Вучићеве и Милошевићеве политике", те да се ништа неће променити док људи који су били истакнути функционери Милошевићевог режима, "не буду заувек избрисани са политичке сцене".

        Подсетио је да је најновији извештај Европске комисије о напретку Србије "најгори извештај о било којој држави кандидату икада до сада".

        "Није тај извештај последица неког наглог погоршања стања у медијима, правосуђу, или у области људских права у последњих годину дана. Ова држава већ готово седам година у европским политичким и интелектуалним круговима има статус 'балканске Северне Кореје' ", рекао је Пајтић.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари