Нобелову награду за економију поделила „два и по Американца“

ЊИХОВА ИМЕНА СУ – ДЕЈВИД КАРД, ЏОШУА АНГРИСТ И ГВИДО ИМБЕНС

* ФАКТИ: Награђени трио поделиће десет милиона шведских круна за „емпиријски допринос економији рада” и „методолошки приступ анализи узрочних односа”! За нешто слично су могли наградити десетине других са Запада, а да се окрену економистима који осмишњавају и осветљавају кинеско економско чудо – за то немају ни поштења, ни памети ни куражи... У сваком случају, ову тројицу ће експресно заборавити и њихови у Америци

_________________________________________________________

       КАНАДСКО-амерички научник Дејвид Кард и чисто амерички Џошуа Д. Ангрист и Гвидо Имбенс добитници су Нобелове награде за економију за 2021. годину, саопштила је Шведска краљевска академија наука.

       Кард је награђен за „емпиријски допринос економији рада”, док су Ангрист и Имбенс добили признање „због њиховог методолошког приступа анализи узрочних односа”, наводи се образложењу одлуке.

       За разлику од других Нобелових награда, признање за економију није било предвиђено тестаментом Алфреда Нобела, већ је ту награду установила шведска централна банка 1968. године, а први добитник био је изабран годину дана касније.  

       Прошлогодишња награда припала је двојици економиста са Универзитета Стенфорд у Калифорнији, Полу Милгрому и Роберту Вилсону, због изузетног доприноса развоју теорије аукција.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари