Дачић: Наши историчари по архивима у свету да крену у потрагу за „Сребреницом“, „Маркалама“...

„НЕЋЕ НАМ ТЕ ДОКУМЕНТЕ ДАТИ САМИ ЕНГЛЕЗИ И АМЕРИКАНЦИ, ЧАК НИ РУСИ“

* Нагласио да треба утврдити да ли је амерички званичник Ричард Холбрук стварно обећао Радовану Караџићу да неће ићи у Хаг, а Слободану Милошевићу да Америка неће признати Косово, ако се допусти улазак верификатора на подручје Косова и Метохије

* Навео да му је покојна Милошевићева секретарица рекла да је Холбрук чак и потписао неки папир, али да нико нема тај папир: „Све Милошевићеве ствари су после хапшења запленили, чак су му и орден узели. Породица Милошевић нема никакву архиву, зато што је - када је Милошевић ухапшен - дошла полиција и све однела

* ФАКТИ: Дакле: „дошла полиција и све однела“. А ко је из полиције у томе учествовао? Ко је био главни, ко је наређивао? Да ли су бар формално поштована правила за упад у туђу кућу и заплену докумената? Да ли су они који су наређивали водили рачуна да су нека документа суверена својина државе Србије? Ако нису – ко би требало да се упозна са надлежним тужиоцем? Уосталом, постоји ли у полицији (у Србији) бар копија документа из којег се види шта је све заплењено?

__________________________________________________________________

        МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да би историчари из Србије, након објављивања британских докумената о догађајима у Сребреници, требало сада да се посвете изучавању британских и архива осталих земаља о том периоду.

        "Неће нама сами Енглези, Американци, па чак и Руси дати све те ствари. То мора неко из Србије да иде и да проучава, да тражи", рекао је Дачић.

        Он је истакао да у тим архивама не постоје подаци само о Сребреници, те додао да су пре Сребренице били и случајеви „Маркале“ и „Васо Мискин“ (случајеви током рата у Сарајеву, када су од граната погинули цивили, за шта су оптужени Срби).

        „Где су аустријски, немачки, енглески, мађарски архиви, шта је са руским архивима везано за тај период?“, изјавио је Дачић за Телевизију Хепи.

        Он је додао да се на основу тога пише историја, али да још није све за историју јер су и даље све те ствари актуелне и о томе се расправља и доносе одлуке, те оценио да би велики број одговора на ова питања могао да се сазна када се погледају архиве.

        Дачић је као примјер навео Дејтонски споразум и упитао да ли је тадашњи амерички званичник Ричард Холбрук стварно обећао (тадашњем председнику Републике Српске) Радовану Караџићу да неће ићи у Хаг, а (тадашњем председнику СР Југославије) Слободану Милошевићу да Америка неће признати Косово, ако се допусти улазак верификатора на подручје Косова и Метохије.

        Дачић је рекао да Србија нема оригинални примерак Дејтонског споразума са потписом Милошевића, те додао да му је речено да је то уништено у некој поплави у Министарству спољних послова Србије, али да има копију.

        Он је навео да су врло богате америчке архиве и да се можда из њих некада сазна да ли је Холбрук нешто обећао Милошевићу.

        "Кроз архиве се види и распад Југославије. Из америчке архиве ће се све видети јер Американци све разговоре снимају, па и да ли је Холбрук заиста нешто обећавао Милошевићу. А Милошевићу је он обећао да Америка - ако се пусте верификатори / верификациона мисија/ на Косово и то питање почне да се решава - никад неће признати Косово", додао је Дачић.

        Он је навео да му је покојна Милошевићева секретарица рекла да је Холбрук чак и потписао неки папир, али да нико нема тај папир.

        "Све Милошевићеве ствари су после хапшења запленили, чак су му и орден узели. Породица Милошевић нема никакву архиву, зато што је - када је Милошевић ухапшен - дошла полиција и све однела", рекао је Дачић.

        Он је навео да је Министарство спољних послова са Народном библиотеком Србије покренуло акцију да се дигитализују сви међународни уговори, што је веома битно да би се сачувало за историју.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари