Дачић на Милову воденицу: Да сам се ја питао - никад са Црногорцима не бих направио заједничку државу

НАВЕО МИЛОВЕ РЕЧИ:"БЕСТИДНО ЈЕ БЕСПЛОДНО ПЛАШЕЊЕ ЦРНОГОРСКОГ НАРОДА СРПСКИМ ХЕГЕМОНИЗМОМ“

* Указао: „Али, питао се унук краља Николе, рођен на Цетињу, полу-црногорац, Александар Карађорђевић“

* На критику Ђукановићевог Министарства вањских послова одговорио и овим речима: Србију интересује мир, а не никаква хегемонија над Црном Гором... Безобразно је да Црна Гора Србију оптужује за мешање у унутрашње ствари а Црна Гора се брутално умешала у унутрашње ствари Србије и нарушила њен територијални интегритет признајући Косово, гласајући у УНЕСКО да Пећка Патријаршија и Дечани постану косовска културна баштина

* Поручио власти у Подгорици: „Лако ћете ви са мном, гледајте шта ћете са својим народом, својим грађанима и својом црквом. Србија је заинтересована само за мир, никаква хегемонија над вама нас не интересује, али дошао је крај и ваше хегемоније у Београду“

* ФАКТИ: Добро је што су се о уједињавању српских земаља питали Стефан Немања и Немањићи, кнез Михаило који је са књазом Николом и тајни споразум о томе потписао, цео главни ток српске историје у 19. веку, црногорски Срби и Подгоричка скупштина... а не Ивица Дачић. Жалосно је што он на све – и после литијске реинкарнације српске Црне Горе – на све гледа из свог јужносрбијалног угла. Без и најмањег покушаја да нешто самокритички каже о својој партији која је пре три деценије – када је у Црној Гори требало формирати српску партију (и по називу) – основала своју социјалистичку филијалу...

__________________________________________________________________

        СРБИЈА је заинтересована само за мир и никаква хегемонија над Црном Гором је не интересује, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић одбацујући оптужбе црногорског Министарства спољних послова да се Србија мијеша у унутрашње ствари те земље.

        "Велика је лаж да се Србија меша у унутрашње ствари Црне Горе, напротив, Србија се стално јавно залаже за дијалог, мир и стабилност у Црној Гори, забринута за положај српског народа и СПЦ у Црној Гори, што је наше легитимно право по свим међународним конвенцијама", рекао је Дачић у изјави за Танјуг.

        Он је навео да поводом "бестијалних" напада на Србију и њега лично од стране црногорског Министарства спољних послова, жели јасно да поручи: "Бестидно је и бесплодно плашење црногорског народа српским хегемонизмом”.

        Дачић указује и да ово није изговорио он, већ председник Мило Ђукановић, 1989-е године када је долазио на власт.

        Црногорско Министарство спољних послова осудило је синоћ као мешање у унутрашње ствари Црне Горе изјаву Дачића, који је поводом дешавања у Црној Гори рекао да долазе у ситуацију да малтене почиње братоубилачки рат између Срба и Црногораца.

        Дачића оптужују и да користи реторику "Милошевићевог портпарола из деведесетих", и да се "неодговорно, грубо и опасно умешао у унутрашња питања Црне Горе".

        Подсећају и "друге органе Републике Србије" да треба једном за свагда да имају на уму да је Црна Гора, након скоро читавог једног века, пуно одрицања и тешких политичких борби, успела да поврати своју независност и да никоме више неће допустити "неку нову Подгоричку скупштину".

        Дачић је подсетио да Срба у Црној Гори има више од 28 одсто и да је више од 70 одсто православних хришћана.

        "Уосталом, то је у случају Србије један од услова и за улазак у ЕУ, па тако Хрватска, на пример, стално поставља питање, чак и ултимативно, положаја Хрвата у Србији, којих има 0,8 одсто", напомиње министар.

        Он пита како то није мешање у унутрашње ствари Србије, а кад Србија постави питање положаја Срба у Црној Гори, "онда је то, како кажу, брутално мијешање".

        Дачић истиче да је Србија изразила забринутост за ситуацију у Црној Гори насталу после усвајања Закона о слободи вероисповести, који је донет супротно препорукама Венецијанске комисије, најавама отимања имовине СПЦ и хапшењем владике Јоаникија и других свештеника.

        „Сматрамо да се само дијалогом отворена питања морају решавати, све друго може само изазивати по први пут у историји сукобе између братског црногорског и српског народа", поручује Дачић.

        Он пита: ако су им сви грађани равноправни, како то да, иако Срба има више од 28 одсто, нема готово ниједног Србина у органима власти, за разлику од Србије где су руководеће структуре препуне људи пореклом из Црне Горе.

        "И на крају, безобразно је да Србију Црна Гора оптужује за мешање у унутрашње ствари а Црна Гора се брутално умешала у унутрашње ствари Србије и нарушила њен територијални интегритет признајући Косово, гласајући у УНЕСКО да Пећка Патријаршија и Дечани постану косовска културна баштина", указује министар.

        Пита: и шта би на то рекао краљ Никола који је 1913-е године на Цетињу рекао да су се храбре војске две српске краљевине братским загрљајем на Пљевљима, код Сјенице и Ђаковице, објавиле целом свету да је српство на југоисточном Балкану ослобођено.

        Поручио је црногорским властима да ће лако они са њим, јер је Србин из јужне Србије и да се питао никад са њима не би ни правио заједничку државу, али питао се, каже, унук краља Николе, рођен на Цетињу, полу-црногорац, Александар Карађорђевић.

        „Лако ћете ви са мном, гледајте шта ћете са својим народом, својим грађанима и својом црквом. Србија је заинтересована само за мир, никаква хегемонија над вама нас не интересује, али дошао је крај и ваше хегемоније у Београду", поручио је Дачић. 

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари