Најмање један узорак тла који су Американци „довезли са Месеца“ потиче са – Земље

У УЗОРКУ 14321 ОТКРИВЕН ЦИРКОНИЈУМ КАКВОГ НЕМА НА ПОВРШИНИ ЗЕМЉИНОГ САТЕЛИТА

* Међународна истраживачка група утврдила да је цирконијум у „Месечевом каменчићу“ под наведеним бројем настао у средини „богатој кисеоником, можда и у води“

* Индикативно је да група ипак – бар засад -не тврди да су Американци са мисијом „Аполо“ подвалили већ допушта могућност да је узорак 14321 настао на Земљи, а да је на Месец доспео у саставу метеорита који је са наше планете стигао на Месец

__________________________________________________________________________

         УЗОРАК тла који су амерички астронаути довезли са Месеца највероватније је са – Земље.

         До овог закључка је дошла међународна група истраживача која је своје налазе објавила у часопису Earth and Planetary Science Letters.

         Њихове сумње изазвао је „узорак месечевог тла“ под бројем 14321 тежине 1,8 грама који се издвајао од осталих „узорака“ наводно узетих са површине Земљиног јединог природног сателита.

         Група је, иначе, посебну пажњу обратила на цирконијум у „Месечевом каменчићу“ под наведеним бројем и утврдила да је настао у средини „богатој кисеоником, можда и у води“.

         Утврдила је такође да је „каменчић“ настао нетипичном притиску за Месец од 6,9 килобара. А то је на Месецу могуће само на дубини од 167 километара, па је поставила питање:  ако се формирао на таквој дубини – како је доспео на површину?

         Американци су објавили да су са Месеца на Земљу довези око 400 килограма његовог тла, а само су минерали узорка 14321 типични Земљине магматске минерале.

         Хемијески састав цирконијума из тог узорка разликује се од сваког цирконијума у осталим узорцима „Месечевог тла“ који су довезени у оквиру мисија „Аполо“. А зато је више него сличан „земаљском цирконијуму“.

         „Узорак 14321 садржи и кварц што је још необичније за Месец, а на Земљи је веома распрострањен“ – објаснио је један од чланове групе Александар Немчин из Шведске.

         Индикативно је да група – бар засад - не тврди да су Американци са мисијом „Аполо“ подвалили већ допушта могућност да је узорак 14321 настао на Земљи, а да је на Месец доспео у саставу метеорита који је са наше планете стигао на Месец.

         Ако је заиста тако, онда се ради о првом метеориту са Земље који је пронађен на њеном сателиту.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари