Турска поручила САД да може купити још једну партију С-400 и руске авионе уместо F-35

АНКАРА И ДАЉЕ ДЕМОНСТРИРА КАКО ТРЕБА РАЗГОВАРАТИ СА ЗВАНИЧНИМ ВАШИНГТОНОМ

* Шеф турске дипломатије Мевлут ЧАВУШОГЛУ: „Анкара ће наћи замену за ловце-бомбардере F-35 ако САД одбију да нам их испоручују. Да, постоји F-35, али постоје и борбени авиони руске производње. Ако не добијемо F-35, Турска ће купити аналогне авионе у другим земљама. То ћемо чинити све док не успоставимо сопствену производњу авиона пете генерације“

___________________________________________________________________________

         ЗВАНИЧНА Анкара наставља да показује како треба разговарати са Сједињеним Државама.

         Турски шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу упутио је Вашингтону два упозорења која неће бити по вољи ни Белој кући, ни Стејт департману, ни Пентагону. А своде се на упозорење: не уцењујте нас, постоји руска алтернатива.

          „Анкара ће наћи замену за ловце-бомбардере F-35 ако САД  одбију да нам их испоручују. Да, постоји F-35, али постоје и борбени авиони руске производње. Ако не добијемо F-35,  Турска ће купити аналогне авионе у другим земљама. То ћемо чинити – нагласио је Чавушоглу – све док не успоставимо сопствену производњу авиона пете генерације“.

         У интервјуу телеканалу NTV није помињао руске Су-35 и Су-37, али их је, нема сумње, имао у виду. У наставку је указао да се притисци и претње из Вашингтона настацвљају, али је су САД Турској испоручиле већ четврти F-35.

         Турска је на удару због руских зенитних ракетних система С-400, за које и Пентагон и НАТО  тврде да су „неспојиви са ПВО системом алијансе“. А Американци још тврде да би се Руси преко С-400 продатих Турској домогли тајни везаних за F-35 коме је намењено да носи нуклеарне бомбе Б61-12.

Јапански F-35 сруши о се пре два дана у воде Пацифика

         Међутим, Анкара и турски председник Реџеп Тајип Ердоган не пристају да раскину уговор са Москвом о куповини С-400, а Чавушоглу је за тај ракетни систем везао своје друго упозорење америчком државбно-војном врху:

         „Са Русијом можемо закључити још један уговор о С-400. Тачније: можемо се одлучити за куповину још једне партије С-400 ако САД одбију да нам продају ракетне системе Patriot. Уколико нас Сједињене Државе одбију и не продају Patriot, ми већ сутрадан може купити нове С-400 и друге системе ПВО“.

         Турски министар није прецизирао ни које земље ни које ПВО-системе има у виду. Само је истакао:        

         „Ми ћемо своје потребе да у сваком случају задовољимо“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари