Војни врх РФ закључио уговор за серијску производњу хиперсоничних ракета „Авангард“

ЗАМЕНИК МИНИСТРА ОДБРАНЕ РФ ЈУРИЈ БОРИСОВ: ТА РАКЕТА НИЈЕ БЛЕФ ВЕЋ НЕШТО ПОТПУНО РЕАЛНО

  • Борисов: Оружане снаге Русије већ располажу ласерским системима који могу да уништавају одређене циљеве. У одговарајуће јединице стижу још од прошле године, а у стању су да разоружавају потенцијалног противника и уништавају објекте који су мета

        МИНИСТАРСТВО одбране Русије закључило је уговор за производњу најновијег хиперсоничног стратешког система „Авангард“.

        Ово је открио заменик министра одбране РФ Јуриј Борисов у интервјуу војном листу „Красная звезда“:

        „Систем Авангард, о којем је председник Путин говорио Федералној скупштини 1. марта, добро је истестиран. Било је проблема које је требало савладати јер се њена површина током лета загрева до 2.000 степени. Та ракета уистину лети унутар плазме. Зато није било лако наћи решења за управљање њоме и њену заштиту, али су била пронађена. Тестирања су то потврдила“.

        Борисов је посебно нагласио: „Већ смо потписали уговор за серијску производњу Авангарда. Та ракета није никакав блеф већ нешто потпуно реално“.

Јуриј Борисов

        „Авангард“ је ракетни систем са крстарећим маневришућим блоком.

        Командант руских Ракетних стратешких снага Сергеј Каракајев претходно је саопштио да су успешно завршена сва предвиђена тестирања „Авангарда“ и његовог крстарећег блока који може и да се на огромним брзинама понаша као „једрилица“ која хиперсоничном брзином лети на висини од неколико десетина километара.

        Борисов је, иначе, истовремено потврдио да Оружане снаге Русије већ располажу „ласерским системима који могу да уништавају одређене циљеве“.

        У одговарајуће јединице стижу још од прошле године, а Борисов тврди да су у стању да „разоружавају потенцијалног противника и уништавају објекте који су мета“.

        Према његовим речима, руски научници су нашли начин да у делићима секунде „концентришу енергију која је потребна да се онеспособи оружје противника“.

        Борисов је открио да је могуће да ће и нове балистичке ракете „Сармат“ носити хиперсоничне бојеве блокове што ће додатно и вишеструко повећати њихову неухватљивост за противничку противракетну одбрану.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари