Русија започела серијску производњу зенитног ракетног система С-500

ИМА ДОМЕТ ДО 600 КИЛОМЕТАРА И МОЖЕ ДА ИСТОВРЕМЕНО ГАЂА ДО 20 ЦИЉЕВА

  • Ваздушно-космичке снаге РФ треба да до краја 2020-те добију укупно 56 дивизиона С-400 и 10 дивизиона С-500

        РУСИЈА је почела серијску производњу зенитног ракетног система С-500 „Прометеј“, који је познат и под ознаком 55Р6М „Тријумфатор-М“.

        Ракетни системи С-400 око којих се отима пола света били су степеник изнад С-300, а С-500 су - нови степеник.

        Како тврди војни врх у Москви, овај систем има домет до 600 километара, пресреће и уништава и ракете средњег домета бојеве главе интерконтиненталних балистичких ракета у њиховој завршној фази лета.

        Истовремено може да гађа до 20 различитих циљева.

        Руски ракетни стручњаци већ обезбедили међусобно повезивање С-300, С-400 и С-500 који буду дејствовали у одређеној зони, са поделом улога међу тим системима. И, сматрају да ће зоне под њиховом заштитом бити под тешко пробојним „кишобраном“.

        У војном врху РФ сматрају да је С-500 у много чему супериоран америчким ракетним системима THAAD и Aegis Ashore. Упркос томе, у Москви не намеравају да - због огромности националне територије - праве противракетно заштитно поље.

        Уместо тога, браниће све важне објекте цивилне и војне инфраструктуре, индустријске објекте, градове, позиције ракетних стратешких снага, копнене, поморске и авио-базе и друге „виталне тачке“.

        Мoгуће је да ће С-500, који је истовремено у функцији и противваздушне и противракетне одбране, бити укључен у ПРО Москве, а с обзиром на његов домет - штитиће целу централну зону европског дела Руске Федерације.   

        Ваздушно-космичке снаге РФ треба да до краја 2020-те добију укупно 56 дивизиона С-400 и 10 дивизиона С-500.

        Први дивизиони „Прометеја“ стићи ће у своје јединице крајем ове или почетком наредне године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари