ОДКБ разрешио Хачатурова на иницијативу његове Јерменије

НЕЈАСНО ХОЋЕ ЛИ УСЛЕДИТИ УДАЉАВАЊЕ ЈЕРЕВАНА ОД РУСИЈЕ И „ИСТОЧНОГ НАТО“

Јуриј Хачатуров (у средини)

          ОРГАНИЗАЦИЈА уговора о колективној безбедности – ОДКБ - разрешила је дужности свог генералног секретара Јурија Хачатурова, и то на захтев Јерменије, државе коју је представљао.

         Хачатуров је још летос оптужен у Јеревану за учешће у рушењу уставног поретка након председничких избора у марту 2008. године, када је био заменик министра одбране, а потом је до 2016. водио Генералштаб јерменске војске.

         Да ли је његово повлачење са кључне функције у ОДКБ-у само унутрашње питање у политички нестабилној Јерменији или значи и удаљавање од Русије, као водеће државе у организацији посвећене регионалној безбедносној коју чине бивше совјетске републике Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија и Таџикистан?

         Истовремено је због „рушења уставног поретка и злоупотребе власти“ оптужен и притворен бивши јерменски председник Роберт Кочарјан. Током демонстрација 2008, месец дана пред крај његовог мандата, Кочарјан је наводно наредио војсци и полицији да угуше протесте. У тим сукобима су погинули осморо демонстраната и два полицајца.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари