Столтенберг: Србија је суверена земља, поштујемо њену одлуку да не улази у NATO

„СРБИЈА ИМА ВОЈНЕ ВЕЖБЕ И СА НАМА И СА РУСИЈОМ - ПОШТУЈЕМО ЊЕНЕ ОДЛУКЕ“

        СРБИЈА је независна, суверена земља и поштујемо њен став да не жели чланство у NATO. То нам није препрека за јачање сарадње, поручио је данас у Бриселу генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг.

        „Не разговарамо о чланству Србије у NATO. Србија је јасно ставила до знања да то не жели и NATO то поштује", рекао је први човек NATO новинарима у седишту Северноатлантског савеза.

        Како је рекао, Србија је одлучила да буде неутрална и тежи ка чланству у ЕУ и NATO то поштује и подржава њен напредак на том путу.

        „Србија је независна, суверена држава. Србија не жели у NATO. Али, за нас је потпуно нормално да имамо добру сарадњу и са неком земљом иако не жели у NATO“, рекао је он, подсетивши на сарадњу са Финском, Шведском или Аустријом.

        Он је навео да се више пута састао са Александром Вучићем, и у време када је био премијер и сада када је на функцији председника државе.

        „Наставићемо да јачамо сарадњу“, рекао је Столтенберг.

        На питање српских новинара у вези са руским хуманитарним центром, он је поновио да је Србија суверена земља.

        „Србија има војне вежбе са Русијом, али и са нама. Поштујемо њене суверене одлуке“, закључио је шеф NATO.

        Он се обратио новинарима уочи дводневног састанка шефова дипломатија држава чланица на којем ће у фокусу пажње, како је најавио, бити јачање сарадње NATO и ЕУ, ситуација око Северне Кореје и борба против тероризма.

        Танјуг 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари