Већина професора ФОН за изрицање Синиши Малом мере јавне осуде за спорни докторат

РАСПРАВЉАЛИ БЕЗМАЛО ЧЕТИРИ САТА О ОЦЕНАМА И ПРЕДЛОЗИМА СВОЈЕ ЕТИЧКЕ КОМИСИЈЕ

* Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду до 4. новембра донеће коначну одлуку о докторату Синише Малог

________________________________________________________________

        УДРУЖЕЊЕ Један од пет милиона оценило је данас да је одлука Наставно-научног већа београдског Факултета организационих наука (ФОН) о докторату министра финансија Синише Малог доказ да чланови академске заједнице превазилазе страх и притиске власти у жељи да одбране своју академску честитост.

        Удружење је у саопштењу оценило да је том одлуком послата "јасна порука да Наставно-научно веће ФОН-а више не стоји иза доктората Синише Малог".

        "На седници која је трајала скоро четири сата са паузама, велики број професора се јавио са захтевом да се постојећа одлука етичке комисије усвоји уз изрицање мере вишег степена. Као главни аргумент се помињао члан 22 Кодекса професионалне етике који се односи на плагирање", стоји у саопштењу.

        Из удружења су подсетили да ће Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду до 4. новембра донети коначну одлуку о докторату Синише Малог.

        Наставно-научно веће ФОН-а усвојило је раније данас извештај Етичке комисије тог факултета о докторској дисертацији министра финансија Синише Малог, којим се утврђује постојање "неакадемског понашања", и предложило изрицање мере јавне осуде за спорни докторат.

        На седници је предложено изрицање мере јавне осуде за спорни докторат, уместо јавне опомене, блаже мере коју је у извештају затражила Етичка комисија, а у саопштењу ФОН-а се наводи да се тај извештај прослеђује на "даље поступање учесницима у поступку".

        Телевизија Н1 пренела је раније да је за опцију "јавне опомене" гласао 21 члан Наставно-научног већа, док су за "пооштрену меру јавне осуде" гласала 83 члана.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари