Синдикат пензионера објавио да ће „отете делове пензија“ тражити у Стразбуру

МИХАИЛО РАДОВИЋ: УСТАВНИ СУД НА НАШЕ ДВЕ ИНИЦИЈАТИВЕ НЕ ОДГОВАРА ВЕЋ ПЕТ ГОДИНА

Михаило Радовић

          ПЕНЗИОНЕРИ Србије ће заштиту својих права тражити од Европског суда у Стразбуру јер власт у Србији не жели да разговара о враћању „отетог дела пензије”, рекао је данас у Крагујевцу председник Удружења синдиката пензионера Србије Михаило Радовић.

         Познато је да се Стразбуру можемо обратити тек када искористимо све надлежне институције у Србији, па нас због тога коче. То је сада једна игранка. Нашу другу иницијативу за поништење противуставног закона о привременом умањењу пензија, поднету 2016. године, Уставни суд Србије не решава јер не сме. И сада једноставно ћуте”, рекао је Радовић новинарима у Крагујевцу, преноси Бета.

         Он је навео да Уставни суд на две поднете иницијативе не одговара већ пет година, да се не би стекли процедурални услови за обраћање пензионера суду у Стразбуру.

         Потпредседник Удружења за уставно-правна питања, Зоран Ивошевић је рекао да је Закон о привременом уређивању исплате пензија „унередио” исплату пензија у Србији, и да је Уставни суд врло брзо могао да га оцени неуставним.

         Ивошевић је казао да је Уставни суд оклевао и због тога заслужио име „зауставни суд”, а пошто је показао и да је под утицајем политике, постао је и „зауздани суд”.

         По речима Ивошевића, иако је недавно укинут Закон о привременом умањењу пензија, „одузети део пензије ипак неће бити враћен јер је остао Члан 3. из поништеног закона који потврђује да је та исплата била коначна”.

         „Очекујемо да ћемо добити право на суду у Стразбуру. Тек тада ће пензије моћи да буду враћене у пуном износу”, рекао је Ивошевић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари