Гренел: За САД је најважније што Србију удаљавамо од Русије и Кине

УВЕРЕН ЈЕ И ДА ЋЕ ВЕЗЕ СА АМЕРИЧКИМ БИЗНИСОМ ПОРОДИЦЕ ОКРЕТАТИ ЗАПАДУ

* Поводом убацивања у споразум Београда и Приштине регулисања дипломатских односа две стране са Израелом и проглашавања Хезболаха за терористичку организацију, Ричард Гренел је нагласио да су те тачке битне због тога што је циљ САД да “тај део света натерамо да нагиње више према Западу”

________________________________________________________________

       „УМЕСТО да Србија и Косово гледају ка Кини и Русији, они ће се окренути Америци и западњачким бизнисима у Европи како би почели да шире свој пословни сектор“.

       У Вашингтону се разговарало о односима Србије и Косова, али су за америчку администрацију кључне ставке документа о “економској нормализацији” - то што он уређује односе две стране са Израелом и што их “удаљава од Русије и Кине”.

       У том смислу, “економска нормализација” између Београда и Приштине “велика је дипломатска победа Доналда Трампа”, рекао је америчким медијима специјални изасланик Доналда Трампа за мировне преговоре између Србије и Косова и домаћин и иницијатор састанка у Вашингтону, Ричард Гренел.

       За Гренела, како преноси КоССев, главни резултат “преузетих обавеза насталих као резултат посредовања” (brokered commitment, како је у ауторском тексту назвао форму документа потписаних у Вашингтону) Косова и Србије, није у односима између две стране, већ у односима две стране са Израелом, Русијом и Кином.

       Говорећи о деловима споразума о економској нормализацији између Београда и Приштине, који, на изненађење многих, регулише дипломатске односе две стране са Израелом и проглашава Хезболах терористичком организацијом, Гренел је навео да су те тачке битне због тога што је циљ САД да “тај део света натерамо да нагиње више према Западу”.

       “У том смислу три аспекта споразума су битна. Први, то што се Хезболах карактерише као терористичка организација; други, то што су обе стране прихватиле да диверзификују изворе енергије. За Србију, где 100 одсто њихове енергије долази из Русије, то значи да су се сложили да имају различите изворе. То значи да се удаље од Русије. Најзад, договорили су се да признају Израел и продубе везу са Израелом. Србија ће до следећег јула преместити амбасаду у Јерусалим, а Косово и Израел ће признати једно друго по први пут. Све ово помера тај регион да нагињу више ка Западу и удаљава их од Русије и Кине. Ово је велика дипломатска победа Доналда Трампа”, рекао је Гренел у кратком интервјуу за ЈСЛ.

       На ову изјаву долази и констатација новинара да је и “Босна најавила пребацивање амбасаде у Јерусалим” што види као пример тренда који би одлука Србије и Косова могли да покрену.

       “Уместо да Србија и Косово гледају ка Кини и Русији, они ће се окренути Америци и западњачким бизнисима у Европи како би почели да шире свој пословни сектор. То значи да ће много људи у Србији и на Косову радити у компанијама које имају западне вредности, што ће се годинама пренети и на њихове породице и трансформисати регион”, Гренелова је оцена.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари