Застава Србије у Луганску, само 14 км од Славјаносербска који је на линији фронта

НАУЧНО-СТРУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ИСТОРИЈСКЕ ВЕЗЕ РУСИЈЕ И СРБИЈЕ” У СРЦУ НЕКАДАШЊЕ СЛАЈВАНОСЕРБИЈЕ

  • Из Београда у Луганск су за ову прилику допутовали проф. др Зоран Милошевић, др Владимир Коларић и пуковник Љубинко Ђурковић, а у Луганску су им се придружили председница удружења „Славјаносербија” Олга Милуновић и председник друштва руско-српско-црногорског пријатељства „Словенски мост” из Вороњежа Љубомир Радиновић
  • Конференција ради у 4 секције: „Историјске везе Русије и Србије”, „Књижевне везе словенских народа”, „Савремени свет и конфликти”, „Патриотско васпитање и улога православља у историјским судбинама Русије, Србије и Европе”

           УЗ УЧЕШЋЕ научних и јавних радника из Русије, Србије, ДНР и ЛНР у Луганску је данас свечано отворена научно-стручна конференција „Историјске везе Русије и Србије”.

          Међу организаторима су се нашли Лугански национални универзитет „Тарас Шевченко”, Удружење „Славјаносербија” из Београда, Горловски институт за стране језике и Волгоградски државни социјално-педагошки универзитет.

          Из Београда у Луганск су за ову прилику допутовали проф. др Зоран Милошевић, др Владимир Коларић и пуковник Љубинко Ђурковић, а у Луганску су им се придружили председница удружења „Славјаносербија” Олга Милуновић и председник друштва руско-српско-црногорског пријатељства „Словенски мост” из Вороњежа Љубомир Радиновић.

          Свечаном отварању присуствовали су министри спољних послова, као и образовања и науке ЛНР, Владислав Дејнего и Сергеј Цемкало.

          Осим гостију из Београда, на првој пленарној седници наступили су Владимир Артамонов, старији научни сарадник Института за руску историју Руске академије наука, са рефератом „Руско-српска узајамност у време Петра Великог” и Татјана Анпилогова, шеф катедре за домаћу историју на Луганском универзитету са рефератом „Допринос Срба колониста социјално-културном развоју Луганске области у 18-19. веку”.

          Рад конференције настављен је у 4 секције: „Историјске везе Русије и Србије”, „Књижевне везе словенских народа”, „Савремени свет и конфликти”, „Патриотско васпитање и улога православља у историјским судбинама Русије, Србије и Европе”.

          Српска и руска застава вијориле су се данас испред Универзитета „Тарас Шевченко” у Луганску, само 14 км од Славјаносербска, који се налази на првој линији фронта и на који је и ноћас отварана ватра.

          Дошли смо овде по зову душе, истакли су српски учесници, јер смо и сами преживели слично при разбијању Југославије, и имамо шта да вам кажемо из свог искуства. Важно је да мост између наших народа, који су изградили наши преци, и који чврсто стоји вековима, данас дограђују и даље учвршћују младе генерације, истакнуто је.

          Гости из Србије су веома топло дочекани, а конференција је изазвала велику пажњу медија и јавности у Луганску.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари