Рудској: Руски авиони дежурају у ваздуху и бомбардоваће припаднике ИД који покушају да уђу у Сирију

ВАЗДУШНО-КОСМИЧКЕ СНАГЕ РФ КОНТРОЛИШУ СИТУАЦИЈУ ОКО МОСУЛА ПОМОЋУ ДРОНОВА И САТЕЛИТА

Сергеј Рудској

  • Начелник Главне оперативне управе Генералштаба Сергеј РУДСКОЈ: „По цео дан и ноћ од 17. октобра (тада је формално почела „операција Мосул“) држимо под присмотром границу Сирије са Ираком. Наши авиони су на потребном нивоу приправности“
  • Рудској открио да су током три последња дана авиони америчке коалиције у Ираку убили преко 60 цивила и више од 200 ранили

        АВИОНИ Ваздушно-космичких снага Русије спремни су да у сваком тренутку бомбардују и ракетирају припаднике Исламске државе који покушају да из Ирака пређу у Сирији - саопштио је генерал-потпуковник Сергеј Рудској.

        Начелник Главне оперативне управе Генералштаба РФ притом је нагласио:

        „Наше Ваздушно-космичке снаге даноноћно прате развој ситуације око ирачко-сиријске границе помоћу беспилотних летелица и других средстава за извиђање. Наши авиони дежурају у ваздуху и спремни су за муњевито наношење удара по терористима“.

        Рудској је све ово рекао имајући у виду најављену могућност да ће терористи из Мосула бежати према Сирији. А још више могућност да ће им ирачка армија по налогу Американаца - и уз њихову асистенцију - отворити пролазе према Сирији.

        Зато је Рудској подвукао: „По цео дан и ноћ од 17. октобра (тада је формално почела „операција Мосул“) држимо под присмотром границу Сирије са Ираком. Наши авиони су на потребном нивоу приправности“.

        Рудској је истовремено открио да су током три последња дана авиони америчке коалиције у Ираку убили преко 60 цивила и више од 200 ранили:

        „Постоји мноштво факата који потврђују да коалиција, коју предводе САД, туче стамбене четврти Мосула, школе и другу цивилну инфраструктуру. Не само у Мосулу, него и у другим насељима ирачке провинције Најнава. Примера ради, амерички борбени авион је 21. октобра гађао школу за девојчице „Ал-Хаџ Јунус“ у јужном делу Мосула. Наредног дана су тучене стамбене четврти у Каракошу, градићу 20 километара источно од Мосула, и у Хазни, која је 15 километара источно“.

        Руској је додао и да су амерички пилоти 23. октобра ракетама и бомбама тукли насеља Каракхараб (17 километара северно од Мосула) и Еш-Шура (34 километра јужно од Мосула).

        Процењује се да је у околину сиријског града Деир ез-Зор из Ирака у малим групама већ стигло око 300 припадника Исламске државе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари