Русија ће учинити невидљивим своје мобилне командне пунктове и радаре, чак и С-400 и С-500

ПРОИЗВОДИ СПЕЦИЈАЛНЕ КОНТЕЈНЕРЕ  КОЈИ „ГУШЕ” ЧАК И ПОБОЧНО ЕЛЕКТРОМАГНЕТНО ЗРАЧЕЊЕ

  • Неименовани припадник војног врха открио дневном листу „Известија”: „Већ ове године ћемо добити контејнере који ће, поред осталог, чинити невидљивим наше најновије зенитне ракетне и противракетне системе, укључујући и С-400 и С-500.”
  • Русија на контејнерима за невидљивост ради већ неколико година. Реч је о целој серији контејнера различите дужине и масе. Превозиће се камионима и возовима. Неки се већ производе серијски, а неки су у фази тестирања

         МИНИСТАРСТВО одбране Русије наручило је специјалне контејнере који ће за туђе шпијунске сателите, извиђачке авионе и дронове чинити невидљивим његове мобилне командне пунктове, зенитне системе, радаре и другу технолошки сложену ратну технику.

         Таква техника при функционисању ослобађа електромагнетне таласе које „лове” непријатељски сателити, авиони и радари, а основну намену контејнера је московском дневном листу „Известија” неименовани припадник војног врха објаснио овако:

         „Већ ове године ћемо добити контејнере који ће, поред осталог, чинити невидљивим наше најновије зенитне ракетне и противракетне системе, укључујући и С-400 и С-500.”

         Русија на контејнерима за невидљивост ради већ неколико година.

         Реч је о целој серији контејнера различите дужине и масе. Превозиће се камионима и возовима. Неки се већ производе серијски, а неки су у фази тестирања.

         У некима ће се налазити само војна техника, а у некима и посаде које опслужују рату технику са много електронике.

         Прв о ће се у њима сакрити руски војни системи везе, радарске станице, командни пунктови  и системи за радиоелектронску борбу.

         Сакрити у таквим контејнерима радарску станицу ракетног система С-400, на пример, неће бити могуће јер би то скривање сметало функционисању самог радара, а за људе који га опслужују могло би да буде и смртоносно. Зато ће бити опремљени и специјалним филтерима.

         Други саговорник истог листа је додатно  објаснио зашто је све ово потребно: „Пентагон још од 90-их година ради на шпијунским системима који лове управо побочна електромагнетна зрачења. Већ располажу авионима и радарима који су за то специјализовани, али су у томе најдаље стигли са шпијунским сателитима”.

         Додатна разјашњења дао је независни војни експерт, уредник интернет-пројекта Militaryrussia Дмитриј Корњев:

         „Радари могу не емитовати сигнале, аутоматизовани систем управљања јединицама моги и не примати и не емитовати сигнале, али њихова електроника и тада функционише и емитује електромагнетне таласе које противник може открити и по њима гађати наше положаје. У овом последњем случају, чак и пресретати оно што наш систем управља отпрема и прима”.

         Американци су од 1995 до данас лансирали пет геостационарних сателита Mentor којима је задатак да откривају радаре по целом свету, пресрећу све разговоре и откривају побочна зрачења о којима Корњев говори.

         Сваки такав сателит је тежак пет тона и опремљен је огромним антенама. Чији пречник може бити већи и од 100 метара.

         Амерички шпијунски U-2 опремљен је са SENIOR GLASS и специјализован за потрагу за побочним електромагнетним зрачењима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари