БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТИ: Русија и NATO се спремају за међусобни сукоб

ИЗВОДЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ И МАНЕВРЕ ИМАЈУЋИ У ВИДУ ВЕЖБЕ

И МОГУЋНОСТИ ДРУГЕ СТРАНЕ

  • Аналитичари британског центра European Leadership Network Јан Кернс, Лукаш Кулеса и Томас Фрер ипак закључују: „Не сматрамо да је руководство једне или друге стране донело одлуку да започне рат или да сматра да је рат између Русије и NATO неизбежан, али промењени карактер војних маневара је чињеница и то одржава атмосферу страха и напетости у Европи“

        NATO  и Русија се спремају за међусобну конфронтацију и сукоб - наглашава се у извештају британског центра European Leadership Network.

        Његови експерти Јан Кернс, Лукаш Кулеса и Томас Фрер су свој закључак извели на бази подробне анализе две највеће вежбе супарника - познате руске у којој је учествовало 80.000 руских војника и натовске из марта са 15.000 учесника.

        Свом извештају дали су наслов: „Спремајмо се за горе - повећавају ли војне вежбе Русије и NATO  вероватноћу избијања рата у Европи?“.

        А у њему тврде: „Обе стране на очит начин тренирају своје јединице узимајући у обзир могућности противника и држећи у глави план могућих војних дејстава. Нека званичници Русије и NATO колико им је воља тврде да су њихове вежбе и маневри окренути према замишљеним противницима, али њихове размере и карактер сведоче да ствари стоје обрнуто“.

        Британци указују да алијанса и Русија управо зато вежбе изводе у областима које сматрају својим „слабим тачакама“: NATO на територији Пољске и балтичких држава, а Русија на Арктику, Калињинградској области и Криму.

        Кернс, Кулеса и Фрер наглшавају: „Вежбе две стране имају и сличне карактеристике. То су: брзина мобилизације и предислокације снага на велике удаљености, при очувању борбене готовости на новом терену, обезбеђивање копненим снагама подршке из ваздуха и са мора, обезбеђивање доминације и на копну и на мору“.

        Истовремено указују и на битне разлике:

        „Мада је Русија у вежбе укључила своје елитне јединице, она је показала и могућности мобилизовања хиљада резервиста, а малобројније и претежно професионалне оружане снаге NATO томе не могу да парирају“.

        Њихов закључак је: „Не сматрамо да је руководство једне или друге стране донело одлуку да започне рат или да сматра да је рат између Русије и NATO неизбежан, али промењени карактервојних маневара је чињеница и то одржава атмосферу страха и напетости у Европи“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари