Министарство одбране Црне Горе од САД на кредит купује 67 лаких оклопних возила

У ПОДГОРИЦИ ТВРДЕ ДА ЈЕ ТО НАЈВЕЋИ ВОЈНИ АРАНЖМАН „У ИСТОРИЈИ ДВЕ НАЦИЈЕ“

Мајкл Помпео и Душко Марковић

         МИНИСТАРСТВО одбране Црне Горе добило је званичну понуду америчке Владе за набавку 67 оклопних возила, чија је вредност 36 милиона долара, саопштено је из тог владиног ресора.

        Потврда из црногорског Министартва стигла је након што је амерички државни секретар Мајкл Помпео рекао у Подгорици да су САД ове недеље понудиле Црној Гори уговор о највећој продаји војне опреме у историји две нације, који укључује испоруку лаких тактичких возила вредних 36 милиона долара.

        „У наредних двадесетак дана очекујемо да наша Влада прихвати овај вид пословног аранжмана са Владом САД-а и на бази тога можемо очекивати да у 2020. години имамо први контингент возила, односно двадесетак возила до децембра 2020. године", казала је Алма Љуљановић Јовићевић из Министарства одбране за Прву ТВ.

        Реч је о лаком оклопном патролном возилу погодном за међународне операције. Дизајнирано је тако да буде јаче, способније, флексибилније, лакше за транспорт и поправку, и изнад свега, да пружи бољу заштиту војницима, него његов претходник „хамер“.

        Црна Гора ће тако постати након Америке и Словеније, трећа држава чији ће војници моћи да користе то возило.

        Према најавама, набавка војне опреме биће финансирана из кредита, али није саопштено више детаља.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари