Ђукановићева армија набавља и дронове који ће моћи да лете бар 25 минута

РАСПИСАЛИ ТОБОЖЕ ТЕНДЕР, А ФАЛИ САМО СЛИКА ОНОГА ОД КОГА ЋЕ СВЕ ДА КУПЕ    

* Јединицaма ће бити набављени и бинокуларни уређаји за осматрање ноћу као и 28 комада двогледа који могу да увећавају најмање 16 пута, плус четири термовизијска нишана са способношћу људске детекције на 1.500 метара, људског препознавања на 600 м и људске идентификације на 360 метара

_____________________________________________________________________

        МИНИСТАРСТВО одбране Црне Горе набавиће за потребе „декларисаних јединица“ црногорске војске оптоелектронске уређаје, који између осталог укључују беспилотне летелице, укупне вредности 322.000 евра, наводи се у тендерској документацији Министарства обране.

        Оптоелектронички уређаји су средства за ноћно мотрење и гађање која претварају слику из невидљивог инфрацрвеног спектра у подручје видљиво људском оку, пише Побједа.

        У објављеном документу наводи се да су јединицима потребна четири термовизијска комплета „first responder areal kit“ који укључују жиростабилизовану камеру и беспилотну летелицу која може да лети не мање од 25 минута.

        Захтев министарства је и да резолуција слике термалне камере не буде мања од 640×512 пиксела, као и да комплет поседује најмање два контролна уређаја са екраном за праћење и документовање уочене ситуације на терену, преноси РТЦГ.

        Осим дронова, министарство планира да опреми војску са два термална мултифункционална уређаја за лоцирање циља, који могу да увећавају слику најмање шест пута и имају резолуцију слике не слабију од 1280×1024 пиксела у моду слабе видљивости.

        Уређаји морају да имају интегрисан GPS пријемник способан да размењује податке са комерцијалним GPS системима.

        „Декларисаним јединицама“ потребни су и бинокуларни уређаји за осматрање ноћу као и 28 комада двогледа који могу да увећавају најмање 16 пута, а набавиће и четири термовизијска нишана са способношћу људске детекције на 1.500 метара, људског препознавања на 600 м и људске идентификације на 360 метара.

        Опрема за декларисане снаге, коштаће министарство 472.680 евра, а укључиваће, осим уређаја за осматрање, приборa за пешадијско наоружање, опрему за Контролни центар здружених напада, ронилачку опрему и сет за спасиоце.

        Према раније објављеној Стратегији одбране, Министарство планира да опреми и обучи 50 одсто декларисаних, копнених снага ВЦГ за учешће и до 10 одсто копнених снага за одрживо ангажовање у НАТО операцијама подршке миру и операцијама одговора на кризе.

    

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари