Ђукановић најавио скори долазак папе Франциска у три земљe Западног Балкана

У ПОДГОРИЦИ ЋЕ БИТИ ОТВОРЕНА РЕЗИДЕНТНА НУНЦИЈАТУРА (АМБАСАДА) ВАТИКАНА

 

* Шеф монтенегринског режима се у Апостолској палати сусрео прво са Папом, а затим и с државним секретаром Паролином. Потом је посетио и седиште Сувереног Витешког Малтешког Реда

_____________________________________________________________________________

         ПОГЛАВАР Римокатоличке цркве папа Франциско посетиће у наредне године три државе Западног Балкана, саопштио је данас црногорски председник Мило Ђукановић после састанка с папом.

         Ђукановић у изјави за Радио Телевизију Црне Горе (РТЦГ) није прецизирао које су то државе, али је навео да том турнејом није предвиђена папина посета Црној Гори.

         Црногорски председник је, међутим навео да "нема дилеме" да ће поглавар Римокатоличке цркве након турнеје региону "наћи времена да посети Црну Гору и да на тај начин покаже уважавање према огромном моралном капиталу који Црна Гора има, а то је квалитет мултикултурног и мултиетничког склада".

         Папа је поздравио резултате Црне Горе у евро-интеграцији и њен допринос региону, преноси ТВЦГ.

         "Заједно смо оценили да се билатерални односи одржавају на врло високом нивоу, о чему сведоче и фреквентни сусрети на највишем нивоу. Такође смо изразили задовољство што ће ускоро бити отворена и резидентна нунцијатура Ватикана у Црној Гори, што ће, верујемо, такође допринети даљем унапређењу међудржавних односа Црне Горе и Ватикана", казао је Ђукановић.

         Кабинет црногорског председника је раније саопштио да је посета Ватикану потврда "одличних односа Свете Столице и Црне Горе, који имају дубоке историјске корене и традицију међусобног поштовања, утемељене Конкордатом о сарадњи из 1886. године".

         Додаје се да је по обнављању државности Црна Гора "препознатљива као земља која посебну пажњу придаје очувању и развоју међунационалних односа и верској толеранцији, сарадњи и солидарности", и да је "обновила односе са Светом Столицом и кроз Темељни уговор, који регулише најважније сегменте билатералних односа и статус католичке заједнице" у Црној Гори.

         Сусрету на највишем нивоу претходила је и недавна успешна посета државног секретара Свете Столице кардинала Пјетра Паролина Црној Гори.

         Председник Ђукановић се у Апостолској палати сусрео прво са Папом, а затим и с државним секретаром Паролином.

         Ђукановић је посетио и седиште Сувереног Витешког Малтешког Реда, са којим је Црна Гора успоставила дипломатске односе 2006. године, закључује се у саопштењу.

         (Бета)

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари