Ђукановић: Могуће је и формирање цркве православних Црногораца

ОПТУЖИО СПЦ ДА ЖЕЛИ ДА УПРАВЉА ЦРНОМ ГОРОМ И ДА ЈОЈ ОДРЕЂУЈЕ ПРАВАЦ И КАРАКТЕР

* „Не нудите нам те изанђале и окрвављене формуле за будућност Балкана. Нећемо их прихватити

* „Кажу да воде уједињени народ. Против кога? Доста је циркуса било

* Упитан да ли је добио снимак од бизнисмена Душка Кнежевића са плавом торбом и новцем, за који он тврди да му је достављен, одговорио да не може потврдити да је добио било какву торбу

* Одбио да одговори којим поводом је Владиним авионом био у Паризу, нагласивши да је “био једним врло важним државним поводом”

* ФАКТИ: Монтенегрински деспот би „цркву православних Црногораца“ јер га развој догађаја сатерује у ћошак и мора да се хвата неке нове тољаге. А ова му и није нова и неће му ништа донети. Зар његова и Мирашева „Црногорска православна црква“ није секта „православних“ Монтенегрина? Зар његова ДПС није „црква“ свега антирпског у Црној Гори?

_________________________________________________________________________

        МИЛО Ђукановић је по ко зна који пут потврдио да да има задатак и да једино и уме да функционише у антисрпском „виолинском кључу“.

        Повом две године свог најсвежијег председничког мандата, главни Монтенегрин-Дукљанин изјавио је да би Српска православна црква (СПЦ) има амбицију да управља Црном Гором и да јој  одређује правац и карактер.

        „Је ли Црној Гори мјесто у Европи или на другој страни? Црној Гори је мјесто у Европској унији и око тога се не премишља“.

        Одговарајући на питање да ли је Закон о слободи вероисповести „провокација стабилности“, рекао је:

        „Суштинска дилема је да ли држава новим законима, усклађеним са европским, треба да замијени законе из комунистичког времена? Да. Закон о слободи вјероисповијсти треба Црној Гори и донесен је у право вријеме".

        Нагласио да ће све што је отето Црној Гори бити  враћено и додао:

        „Не нудите нам те изанђале и окрвављене формуле за будућност Балкана. Нећемо их прихватити“.

        Истакао је да ни једној вјерској заједници, па ни СПЦ, не припада право да присваја туђу имовину, да се одупире судској провери катастарских евиденција црквене имовине, да не плаћа порез и илегално уводи свештенике у државу, па наставио:

        „Кажу да воде уједињени народ. Против кога? Доста је циркуса било. Могуће је и формирање цркве православних Црногораца“.

        Одговарајући на питање има ли његове улоге у хапшењу епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника, истакао је да се они нису нашли на мети државних органа због свог позива, већ због тога што су сматрали да им припада право да не поштују наредбе којих се треба придржавати у борби против коронавируса:

        „Не може бити привилегованих, па ни кад носе мантије“.

        Говорећи о позивима за заштиту Срба у Црној Гори, рекао је да то „неодољиво подсјећа на деведесете“:

        „Данас не зову из Сарајева, него из Подгорице.  Не долази у обзир да се може поновити сарајевски сценарио“.

        Истакао је да понуда за преговоре са СПЦ и даље стоји и да постоји спремност на дијалог. Итакао је да је тешко водити дијалог у „атмосфери уцјена и неваспитаног вријеђања државе“ коју СПЦ нуди.

Ова кравата је због Кнежевићеве "плаве торбе"

        Упитан да ли је добио снимак од бизнисмена Душка Кнежевића са плавом торбом и новцем, за који он тврди да му је достављен, одговорио да не може потврдити да је добио било какву торбу:

        „Као што вјерујем не можете ни ви потврдити да сте видјели доказ који је Кнежевић обећао прије двије године. Ријеч је не само о лопову, него и о патолошком лажову...”.

        Ђукановић је избјегао да одговори да ли је икад био у кући Душка Кнежевића, а на питање да ли му нешто значе имена Томаса Нига и Небојше Катића, рекао је да се Катића сјећа као сарадника једног од његових пријатеља.

        „Не видим зашто би он био важан у мом животу и послу и зашто би ме Кнежевић подсјећао на то...”.

        Он је казао да навија да Кнежевић буде доступан правним органима и саопшти све доказе и да одговара држави за "новац који је покрао".

        Истакао је да не може дати одговор којим поводом је Владиним авионом био у Паризу, поновивши да је “био једним врло важним државним поводом”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари