Демократска Црна Гора: Светиње ће остати у поседу МЦП и других епархија СПЦ

НЕВЕНКА ЋИРОВИЋ: МИНИ-ШЕНГЕН ЋЕ НОВА ВЛАДА РАЗМОТРИТИ СА НАЈВЕЋОМ ПАЖЊОМ

* Поновила да нова влада у Подгорици неће повући признање Косова а разлози су међународно-правни, политички и безбедносни, а и кад би повукла то не би ништа помогло ни Србији ни Косову у решавању отворене ситуације

* „Затезање односа, политичке играрије, препуцавања која су обележавала односе Црне Горе и Србије од независности до данас морају постати прошлост. Морамо имати равноправне односе, засноване на међународном правном поретку и историјској упућености једне државе на другу

________________________________________________________________________

       СВЕТИЊЕ у Црној Гори остаће у рукама Митрополије црногорско-приморске и епархије СПЦ које делују на територији Црне Горе и о томе нема погађања ни са ким, изјавила је представница Демократске Црне Горе Невенка Ћировић, у интервјују  за Демостат.

       "Желим да растеретим грађане те бриге и да им кажем заједно смо се борили за очување светиња и светиње ће остати у рукама МЦП и епархија СПЦ које делују на територији ЦГ. О томе нема погађања ни са ким. Тачка! Исто тако желим да кажем грађанима свих осталих вероисповести да су њихове светиње њихове и да нико неће смети да угрози својину верских заједница никада и ничим".

       Ћировић је поновила да нова црногорска влада неће повући признање Косова а разлози су међународно-правни, политички и безбедносни, а и кад би повукла то не би ништа помогло ни Србији ни Косову у решавању отворене ситуације.  Она је рекла да је свесна да таква одлука емотивно погађа поједине грађане и у Црној Гори и у Србији јер, како је навела, према признању (актуелног премијера Црне Горе) Душка Марковића у тренутку признања Косова власт је знала да је 85 одсто грађана било против тога.

       "Имали смо протесте и нереде након тога", рекла је Ћировић и додала да је политичка одговорност на онима који са својим грађанима нису разговарали о тешким питањима, него су их ломили преко колена.

       Она је навела да је реалност да је Црна Гора признала Косово, успостављени су дипломатски односи и потписан Споразум о разграничењу између Црне Горе и Косова.

       „Ниједан од тих потеза није угрозио регионалну стабилност и садашња власт није спремна, нити ће повући иједан потез који би био контра стабилности у региону. Само повлачење признања такође не би ништа помогло ни Србији ни Косову у решавању отворене ситуације. Београд и Приштина преговарају уз посредовање међународног фактора".

Невенка Ћировић

       Ћировић је истакла да ће црногорска влада прихватити и подржати резултат договора Београда и Приштине.

       „Питање положаја грађана Косова који су везани за Црну Гору биће питање које ћемо жељети да се реши на најбољи могући начин.  Дио грађана Црне Горе који и даље Косово сматрају саставним делом Србије схватиће кроз време пред нама да се неће вући потези из Црне Горе који би угрожавали дијалог Београда и Приштине, а верујем и да их је умирила чињеница да је Закон о слободи вероисповеси у изведби ДПС-а  као пројекат пропао, па самим тим и њихов страх да би Пећка патријаршија и цркве на Косову биле угрожене нестао".

       Односи са Србијом могу и морају бити успостављени уз обострано уважавање, на равноправним основама, и уз дијалог о свим питањима која су од регионалног и међудржавног значаја, рекла је Ћировић.

       "Затезање односа, политичке играрије, препуцавања која су обележавала односе Црне Горе и Србије од независности до данас морају постати прошлост. Равноправни односи, засновани на међународном правном поретку и историјској упућености једне државе на другу, с наглашеном обавезом да све што се догађа мора бити на корист грађана, снажење економских веза, уређење политичких питања која можда нису доведена до краја, као и питања која би се евентуално отворила то би били основни постулати које би нова власт поставила".

       Она је навела да економије Црне Горе и Србије имају скоро нераскидиве везе деценијама, а отварају се и нове перспективе.

       Коментаришући иницијативу "Мини Шенген", о којој се поново говори захваљујући ангажовању Сједињених Америчких Држава, Ћировић је рекла да ће је нова власт разматрати са највећом пажњом јер жели да ако постане реалност, буде много боље, брже и експедитивније решење политичког и економског увезивања него што је то била ЦЕФТА.

       "Свакако нити желимо нити верујемо да је било коме циљ да угрози перспективу ЕУ чланства, па ваљда не ни Мини Шенгеном", рекла је посланица Демократске Црне Горе у интервјују  за Демостат.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари