Лечић: Вучићу, који је то твој план за Косово и какво је то разграничење?

НЕМА ВИШЕ `НАРОДА`, НА СВИМ БГ-ПРОТЕСТИМА `БАНКУ ДРЖИ` ГЛУМАЦ И ЧЛАН РУКОВОДСТВА ДС

* Учесници протеста "Један од пет милиона" завршили вечерас протестну шетњу око 19.30, након чега су формирали такозвану "Слободну зону" у Пионирском парку код Председништва Србије и најавили да ће свако вече у њој читати "слободне вести"

__________________________________________________________________________

           НОВИ протест "Један од пет милиона" против актуелне власти Српске напредне странке почео је вечерас нешто после 18 часова на Теразијама у центру Београда обраћањем глумца Бранислава Лечића.

           Он је затражио од председника Србије Александра Вучића да саопшти које ће то последице трпети Србија због тога што, како је рекао, грађани нису желели да подрже његов план о разграничењу са Албанцима на Косову.

           "Који је то твој план за Косово Александре Вучићу, какво је то разграничење? Овај народ мора да зна оно што га се тиче и оно што му је судбински важно. Са ким си га ти то поделио? И још кажеш: 'Последице ће бити страшне'. Да ћемо кроз десет или 20 година сносити консеквенце зато што смо одбили твој непостојећи план. Које консеквенце Александре Вучићу? Саопшти нам јавно, да знамо", рекао је Лечић грађанима на Теразијама у Београду.

           Он је позвао окупљене грађане да поздраве власницу новосадске К9 телевизије Мају Павловић, која и даље штрајкује глађу испред седишта РЕМ-а, јер се она тако бори не само за своје интересе већ и за слободу свих медија у Србији.

           "Она је спремна да до смрти штрајкује да би показала да у овој земљи нема слободе медија, критике и конструктивног дијалога. Да је све претворено у агитпроп машинерију навијача онога ко је на власти... Али, где су њене колеге да заједно са њом стану и докажу да је слобода медија у Србији неопходна. Јесте ли се сви претворили у пропаганандну машинерију Александра Вучића? Јесте ли сви постали ментални робови? Чиме вас је купио и поткупио? Више нема алибија никоме и ничему за ово понижење и укидање слободе српском народу и држави. Ниједан алиби више неће проћи", рекао је он.

           Лечић је рекао да се сви политичари у Србији номинално залажу за улазак у Европску унију али да све то што причају морају на делу и да докажу.

           Он је посебно критиковао оне Србе који су организовали протест испред пекаре Албанца Мона Ђураја у Борчи и рекао да ниједан прави Србин не сме да буде насилан према другима.

           "Срам било оне Србе који то раде. Ми смо увек у својој историји страдали и патили али смо се држали Светосавља и то је оно што нас је разликовало. Ако данас тога нема, нема начина да опстанемо. Морамо да побеђујемо само достојанствено, без насиља и мржње, достојанствено корачајући... Српство значи бити човек, а ако си човек онда разумеш све људе без обзира на нацију и веру", рекао је он и додао да нико не сме у Србији да се лоше осећа због своје националне припадности.

           Говорећи о наставку протеста, Лечић је рекао да ће грађани остати одлучни у борби за своја права и да кичму коју су сада усправили више никада неће савити.

           "Са нама се мора разговарати, нико нас не сме вређати", рекао је Лечић.

           Након његовог говора формирана је колона на чијем је челу истакнут транспарент "Сви као један Србија". Окупљени су кренули према Пионирском парку.

           Завршена шетња учесника скупа Један од пет

             милиона, грађани позвани у Слободну зону

           Учесници протеста "Један од пет милиона" завршили су вечерас протестну шетњу око 19.30, након чега су формирали такозвану "Слободну зону" у Пионирском парку код Председништва Србије и најавили да ће свако вече читати "слободне вести".

           Након што је на Теразијама говорио глумац Бранислав Лечић, оформљена је колона учесника скупа који су кренули у шетњу.

           Они су великим аплаузом упутили симболичну подршку власници новосадског Канала 9 Маји Павловић, која штрајкује глађу испред седишта РЕМ-а код зграде Дома синдиката, након чега су прошетали поред Скупштине Србије, поред зграде Лондона и Улицом краља Милана стигли до зграде Председништва Србије.

           Са камиона са озвучењем испред Председништва су прочитане такозване слободне вести о стању у српским медијима, о штрајку Маје Павловић а коментарисане су и поједине изјаве председника Србије Александра Вучића и осталих високих званичника.

           Уместо обраћања Маје Павловић, што је првобитно било најављено, прочитани су њени захтеви.

           Окупљени грађани се тренутно налазе код шатора подигнутог у Пионирском парку, заједно са представницима опозиције.

           Испред шатора је озвучење а истакнута је и парола "Почело је". Грађани стоје испред Председништва око којег се налази метална ограда.

           Велики део парка у близини шатора је натопљен водом из прскалица за поливање које непрекидно раде.

           (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари