Лечић: Немамо подршку оних напољу - ни са Запада, ни са Истока

НОВИ ПРОТЕСТ „1 ОД ПЕТ МИЛИОНА“ У БЕОГРАДУ – ОД ТЕРАЗИЈСКЕ ЧЕСМЕ ДО КАЛЕМЕГДАНА

* На свом следећем протесту – 4. маја – опозиција има намеру да створи „Слободну зону“, у којој ће се, ваљда, осећати слободном

___________________________________________________________________________

           ПАЉЕЊЕМ бакљи код споменика Победнику на Калемегдану, завршен је 21. протест "Један од пет милиона" у Београду.

           На протесту је поручено да нема страха, ни повлачења у борби против диктаторског режима, а за слободу и демократију.

           "Ови протести су храбра одлука грађанства да дигне главу и успротиви се. Ми ни од кога не зависимо, зато немамо подршку оних напољу, ни са Запада, ни са Истока и то ми је част", рекао је функционер Демократске странке и глумац Бранислав Лечић на почетку протеста код Теразијске чесме.

           Он је окупљеним грађанима поручио да треба да сакупе храброст и да схвате да је свака субота протеста важна.

           Према његовим речима, власт се променила на горе, јер је почела на брзину да решава ургентне проблеме "покушавајући да зачепи рупе које смо ми открили".

           "То доказује једну важну ствар, да у једном друштву мора да постоји храбро опозиционо мишљење", истакао је Лечић.

           Он је оценио и да је очигледно да дијалога између опозиције и представника власти нема, јер би у супротном људи на власти морали да отворе карте и кажу шта мисле.

           "А зна се шта мисле, ништа добро по нас", рекао је Лечић.

           Социолог Ратко Божовић је истакао да је дошло крајње време да се успостави политички дијалог представника опозиције и власти, иако све полуге власти држи један човек.

           Божовић је казао да сада постоји "напредовање у назадовању" у којој вођа странке "која доминира дана нашим животима" неће да разговара и лидере опозиције назива тајкунима, фашистима и лоповима.

           "Изгубили смо силно време, и сада имамо ситуацију која је по много чему гора него 1991. Ми као да смо изгубили способност сећања, зато нам се и десило да су они из деведесетих дошли поново, као они који ће бити наши усрећитељи, који ће успоставити демократију, а од тога неће бити ништа", оценио је он.

           Додао је и да је "господар живота и наших судбина" поделио људе који протестују.

           "Има поделе, она је већ ту, али ми је нећемо. Мени се није допало што смо раздвајали слободне грађане и лидере опозиције. Они морају бити заједно", рекао је Божовић.

           Указао је и да су на почетку протеста истакнути "амбициозни захтеви" и да је сада добро што су постављени минимални и реалнији.

           "Али треба и ми само да васкрснемо, да прихватимо језик мира и толеранције, без мржње, морамо се договорити и то што пре", поручио је Божовић.

           После обраћања, шетња је настављена Призренском улицом, Бранковом, Поп Лукином, Улицом кнеза Симе Марковића и Париском до Градске библиотеке у Кнез Михаиловој улици где је "емитован" Слободан дневник Србије.

           Један од гостију дневника био је Младен Хуљић, брат Вука Хуљића за кога се по позиву организатора прикупљају средства за његово лечење у Кини.

           Младен Хуљић казао је да је Вук остао непокретан након што је 2017. године пао на послу у фирми "Јиск", са више од три метра висине.

           После Слободног дневника који је почео минутом ћутања за преминулог новинара Дејана Анастасијевића, грађани су наставили шетњу ка Калемегдану како би исказали незадовољство због градње гондоле.

           Следећи протест заказан је за 4. мај, када је најављено оснивање Слободне зоне.

           (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари