Јеремић: Вучић је рекао да ће косовски Албанци неизбежно добити пуну независност

ПРЕДСЕДНИК НС ТВРДИ: „ТИМЕ ЈЕ ЗАДАО ФАТАЛНИ УДАРАЦ НАШОЈ ПРЕГОВАРАЧКОЈ ПОЗИЦИЈИ“

* Вук ЈЕРЕМИЋ: Платформа Београда у преговорима мора бити утемељена на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН и Уставу Србије. Ни у случајевима Кипра и Ирске, нити у било ком другом случају територијалног спора после Другог светског рата, никада ниједна страна није била спремна да у миру формално одустане од дела своје територије. То не би смела ни Србија

______________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Народне странке Вук Јеремић изјавио је да би за Србију било много боље када би председник Александар Вучић у наставку дијалога о Косову почео да се "прави да је нормалан, уместо што намерава, по сопственим речима, да се прави луд", и да би то имало благотворан ефекат у међународном простору, у којем се комуницира са прилично озбиљним људима.

         "Вучић је рекао да ће косовски Албанци на крају неизбежно добити пуну независност. Тиме је задао фатални ударац нашој преговарачкој позицији, јер друга страна више нема мотив да направи било какав уступак. Верујем да Вучић то не би изговорио да је био у потпуности присебан", рекао је Јеремић у интервјуу Слободној телевизији.

         Јеремић је истакао да су "преговори о Косову и Метохији у последњих седам година вођени дилетантски", јер су Албанци неповратно добили све што им иде у корист, попут расформирања органа српске државе на северу покрајине и међународног позивног броја, док је Заједница српских општина, једино што је договорено у интересу Срба, остала мртво слово на папиру.

         "Не може о Косову озбиљно да преговара пајац попут Марка Ђурића, то би морао да ради неко ко има далеко више знања и искуства у дипломатији", рекао је Јеремић, који је бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН.Јеремић је истакао да се не може трговати суверенитетом државе и територијом, и додао да би чланство Приштине у УН представљало не само историјски пораз, већ нас и увело у нове опасности јер би се, између осталог, тиме отворили апетити бројних домаћих и страних актера да редефинишу своје интересе имајући у виду спремност Србије на промену сопствене границе.

         Председник Народне странке је навео да платформа Београда у преговорима мора бити утемељена на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН и Уставу Србије.

         "Ни у случајевима Кипра и Ирске, нити у било ком другом случају територијалног спора после Другог светског рата, никада ниједна страна није била спремна да у миру формално одустане од дела своје територије. То не би смела ни Србија", рекао је Јеремић.

         Он је навео да се би се пре дискусије о међународно-правном статусу покрајине морала разрешити питања суштински важна за живот људи, попут имовине, безбедности, трговине, слободе кретања, и обезбедити трајна гаранција статуса светиња Српске православне цркве.

         Председник Народне странке је, упитан о односима на политичкој сцени, истакао да је та странка последња која би правила било какву врсту погодбе са Вучићевим режимом.

         Јеремић је навео да Савез за Србију добро функционише, и додао да су за промену власти неопходни наставак протеста, потпуни бојкот институција и јединствен наступ опозиције.

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари