Јеремић: Савез за Србију одлучно против сваког споразума који такозвану државу Косово уводи у УН

ПРЕДСЕДНИК НС УВЕРЕН ДА НЕМА НИШТА  ОД УЛСКА СРБИЈЕ У ЕУ У НАРЕДНИХ НАЈМАЊЕ 10 ГОДИНА

         ПРЕДСЕДНИК Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће Савез за Србију бити формално основан у септембру.

         Он је у интервјуу агенцији Бета рекао да ће лидери опозиције овог месеца представљати програм од 30 тачака Савеза за Србију у директном разговору са грађанима широм земље, те да су отворени за сугестије и "вољни да прихвате сваку добру идеју".

         "Верујем да ћемо почетком септембра завршити тај круг консултација са грађанима и озваничити Савез заснован на програмској платформи која садржи не само идеје, већ и начин на који то треба спровести у дело", рекао је Јеремић.

         Упитан о томе да ли би неко ко пристаје на правно-обавезујући споразум са Приштином могао да буде члан Савеза, Јеремић је рекао да је Савез питање односа према Косову и Метохији поставио као једно од најважнијих тачака опозиционог окупљања, и да ту не може бити компромиса.

         "Савез за Србију се одлучно противи било каквом споразуму који би за последицу имао чланство такозване државе Косово у УН. Онима који су спремни да такву политику подрже, врата су отворена", рекао је Јеремић.

         Упитан о размимоилажењима чланица будућег Савеза по питању чланства Србије у Европској унији, Јеремић је рекао да у Савезу нема никога ко се противи томе да Србија буде уређена као модерно европско друштво, али да опредељивање "за" и "против" чланства у ЕУ сада није на дневном реду.

         "Подела на оне који су 'за' и 'против' чланства Србије у ЕУ је за неко друго време, пошто таква понуда тренутно није на столу, нити ће бити још најмање деценију. Шта ће се десити са ЕУ у том периоду, како ће она бити устројена, да ли ће и у којој форми отварати врата за нове чланове - то је данас немогуће предвидети. Расправа о томе само скреће пажњу са много директнијих и очигледнијих проблема са којима се као друштво суочавамо", рекао је Јеремић.

         Он је додао да очекује да велики број грађана дође на данашњи скуп будућег Савеза у Ужицу, упркос забрани режима да се омогући коришћење било којих јавних просторија у том граду, те да се нада да овога пута неће бити организованих провокација какве су се догодиле у Шапцу.
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари