Б. Стефановић: Ми смо водили техничке преговоре, а Дачић и Вучић су отворили статусне

„СВАКО ПОМЕРАЊЕ ГРАНИЦЕ БИЛО БИ ШТЕТНО – КОСОВО ЈЕ И ПО МЕЂУНАРОДНОМ ПРАВУ ДЕО СРБИЈЕ“

            ПОТПРЕДСЕДНИК Странке слободе и правде (ССП) Борко Стефановић казао је данас да су председник Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић пренели преговоре о статусу Косова у Брисел, а да су у време када је он био шеф преговарачког тима Београда то били технички преговори.

            Стефановић је у емисији "Црвена линија" на телевизији Н1 рекао да тадашња власт "намерно није пренела разговоре о статусу Косова у Брисел" и да су тим потезом Дачић и Вучић "дошли на танак лед".

            "Ми смо постигли седам споразума, нису савршени, али нису задирали у суверенитет Србије нити кршили Устав", рекао је Стефановић о техничким преговорима Београда и Приштине и додао да су административни прелази постављени 1999. године одлуком УНМИК-а, а да је тадашњи преговарчки тим који је водио увео интегрисане прелазе.

            Он је такође рекао да тадашњи преговарачки тим није договорио царинске пунктове са Приштином и да су то урадили Вучић и Дачић.

            "Делегација Приштине не треба да очекује да је једино решење за косовски проблем то да Србија призна Косово", оценио је Стефановић и додао да треба обезбедити слободу кретања грађана и робе и да прво косовски и српски парламенти донесу Декларацију о помирењу.

            Он је казао да је "скептичан о постизању коначног решења" и да су "позиције Београда и Приштине сувише удаљене", као и да свака страна види статус на свој начин.

            "Било какво померање граница, било би врло штетно и била би пандорина кутија", рекао је Стефановић о идеји разграничења и додао да Косово по Уставу и међународном праву јесте део Србије.

            (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари