Хрватски историчар Давор Маријан: Изетбеговић је главни кривац за грађански рат у БиХ

САМО ШТО ЈЕ ОБЈАВИО КЊИГУ „РАТ ХРВАТА И МУСЛИМАНА У БиХ ОД 1992. ДО 1994.“

* „Бошњачка страна помиње агресију из Хрватске и Србије, али се онда поставља питање: шта са добровољцима из Санџака или верским ратницима на муслиманској страни? Њихов ангажман, при чему су се међусобно трпели шиити и сунити, показује веома висок степен организованости, што је, осим у односу према Израелу, јединствен случај у свету. Токове новца из муслиманског света да и не спомињемо

* „Не треба заборавити да су Хрвати и Срби у великој већини били за ентитетско организовање БиХ, што значи да су заступали већинску опцију на нивоу БиХ и да је и због тога јако тешко примењивати формуле агресије и ослободилаштва

____________________________________________________________________________________

         НАУЧНИК из Хрватског института за историју Давор Маријан, који је објавио књигу "Рат Хрвата и муслимана у БиХ од 1992. до 1994", сматра да је бх. сукоб био грађански рат, како га оцењују и Срби, а за његов почетак оптужује Алију Изетбеговића.

         Маријан, специјалиста за ратове 1990-их у Хрватској и БиХ, наводи да је рат у БиХ био "понајпре грађански, јер је највећим делом био сукоб три народа".

         Хрватски портали преносе Марјанов став да бошњачка страна помиње агресију из Хрватске и Србије, али се онда поставља питање: шта са добровољцима из Санџака или верским ратницима на муслиманској страни?

         "Њихов ангажман, при чему су се међусобно трпели шиити и сунити, показује веома висок степен организованости, што је, осим у односу према Израелу, јединствен случај у свету. Токове новца из муслиманског света да и не спомињемо", истиче Маријан.

         Хрватско вијеће обране (ХВО) и Војска Републике Српске биле су хрватска и српска војска, а Армија БиХ муслиманска, то је неоспориво, додао је он.

         "Не треба заборавити да су Хрвати и Срби у великој већини били за ентитетско организовање БиХ, што значи да су заступали већинску опцију на нивоу БиХ и да је и због тога јако тешко примењивати формуле 'агресије и ослободилаштва'", наглашава Маријан.

         Узрок хрватско-муслиманског рата био је то што су Хрвати сматрали да треба да добију дeо територије за свој ентитет, а Бошњаци су имали концепт централизоване, унитарне, односно своје националне државе.

         "Она је требала да настане као привидно 'грађанска' држава у којој би немуслиманско становништво било мајоризовано. Рат је био неминован. Почео је када је Армија БиХ великим делом преко територија Хрватске и подручја које је надзирао ХВО набавила велику количину оружја и муниције и када је агресивније наступила према ХВО-у у централној Босни", истиче Маријан.

         Он сматра да је бошњачки лидер Алија Изетбеговић "главни кривац за рат Хрвата и муслимана, а има и велику одговорност за избијање отвореног рата у БиХ 1992. јер је одбацио Кутиљеров план".

         Маријан подсјећа да је Изетбеговић већ у предизборној кампањи 1990. године тврдио да нема алтернативе за "идеал грађанске републике". Или "грађанска република" или "грађански рат".

         "Изетбеговић је први челник једне од националних странака у БиХ који је пре сукоба претио ратом, ако се не прихвати концепт државе који је муслиманима требао да гарантује политичку премоћ", напомиње Маријан и подсећа:

         "Изетбеговић је почетком 1991. у Скупштини СР БиХ изјавио да би због суверене Босне 'жртвовао мир', али да не би због мира у Босни 'жртвовао суверену Босну'".

         Маријан наглашава да није спорно то што га Бошњаци славе, већ је спорно то што га неки из окружења такође сматрају "човеком мира, суживота и толеранције - свим оним што он није био".

         "Изетбеговић је био исламиста који је у изборну трку ушао са педигреом робијаша за ислам и са 'Исламском декларацијом'", закључује Маријан.

          (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари