The Guardian: Хрватска полиција систематски туче мигранте и пљачка их

ДО 70 ОДСТО ОНИХ КОЈИ УЛАЗЕ У ХРВАТСКУ КОД В. КЛАДУШЕ ПРИЈАВЉУЈЕ НАСИЉЕ И ПЉАЧКУ

* Лондонски дневни лист објавио и овај исказ 30-годишњег Алжирца: „Пре 10 дана су ми узели сав новац. Више од 1.000 евра. Поцепали су пасош а онда почели да ме туку палицама. Ризикујеш живот у брдима. Не спаваш. Можда умреш. ОК, полиција те ухвати и пошаље назад, то би било нормално. Али, зашто нас туку? Зашто нас понижавају

_______________________________________________________________________________

        ХРВАТСКА полиција систематски врши насиље над мигрантима и избеглицама које улазе у Хрватску из БиХ у покушају да се домогну западне Европе, преноси данас лондонски дневни лист The Guardian.

         Према изјавама очевидаца на које се позива тај лист, срећнији међу мигрантима прођу само са сломљеним телефонима, док има оних које су добијали батине или су им украдене веће суме новца.

         Већина жена с којима је The Guardian разговарао навело је да нису нападане, али да су виделе како мушкарци добијају батине, мада је мањи део жена рекао да су тучене или скидане док су прегледане.

         Део миграната је рекао да им је хрватска полиција украла телефоне и новац. По хватању, полиција их одводи ноћу до границе и враћа у БиХ.

         "Пре 10 дана су ми узели сав новац. Више од 1.000 евра. Поцепали су пасош а онда почели да ме туку палицама. Ризикујеш живот у брдима. Не спаваш. Можда умреш. ОК, полиција те ухвати и пошаље назад, то би било нормално. Али, зашто нас туку? Зашто нас понижавају", рекао је 30-годишњи Алжирац.

         Каролина Аугустова из невладине организације No Name  Kitchen (Кухиња без имена) у Великој Кладуши рекла је да 50 до 100 људи недељно буде враћено у БиХ само у близини тог места на северозападу БиХ.

         "Велика већина је опљачкана и оштећени су им телефони, а између 60 и 70 одсто је пријавило полицијско насиље", рекла је она.

         The Guardian наводи да је прошле године мање од 1.000 миграната стигло у БиХ, али да их ове године има најмање 9.000, већином из Авганистана, Ирана и Сирије. Путују две до три године, а већину времена су провели у Турској или Србији.

         Кријумчари траже 2.500 евра за пребацивање у Италију. Они који немају новац спавају дању, а ноћу се крећу шумским областима избегавајући путеве и села. Хрватска полиција их често налази близу границе са Словенијом одакле их враћа у БиХ.

         Они који дођу у Словенију такође морају да избегавају насељена места, пошто их словеначка полиција предаје хрватској, а онда буду враћени у БиХ.

         The Guardian наводи да је тешко проверити све наводе о полицијској бруталности у Хрватској. Министарство унутрашњих послове Хрватске навело је британском листу да полиција увек поштује "основна права и достојанство миграната".

         Хусеин Кучић из Црвеног крста Унско-санског кантона је рекао да не може с потпуном извесношћу рећи да су сви наводи о злостављању тачни, али да на основу оног што је он видео може рећи да је било насиља.

         (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари