Ли у Загребу обећао дијамантско раздобље у кинеско-хрватским односима

КИНА СПРЕМНА ДА УЛАЖЕ У ХРВАТСКЕ ЛУКЕ И МОДЕРНИЗАЦИЈУ ПРУГЕ ЗАГРЕБ-РИЈЕКА?

* Кинески премијер Ли Кећијанг допутовао је синоћ у прву посету Хрватској у пратњи око 250 политичара и привредника, а циљ посете је јачање односа са земљама средње и источне Европе које Кина жели снажније да укључи у пројект "Један појас, један пут"

* Премијери две земље разменили су и поклоне, па је тако Пленковић Лију поклонио електрични бицикл фирме „Римац“ и лопту с потписима хрватских фудбалских репрезентативаца, а Ли Пленковићу кошаркашку лопту и национални дрес

___________________________________________________________________________

          ПРЕМИЈЕР Кине Ли Кећијанг изјавио је данас у Загребу да су Хрватска и Кина спреме да отворе "дијамантно раздобље" у својим односима, а хрватски премијер Андреј Пленковић оценио је да је посета кинеске делегације велика шанса за хрватску економију.

          "Иако смо географски удаљени, спремни смо зближавати наша срца и отворити дијамантно раздобље наших односа", рекао је Кећијанг на почетку састанка кинеске и хрватске делегације у Загребу.

          Кинески премијер Ли Кећијанг допутовао је синоћ у прву посету Хрватској у пратњи око 250 политичара и привредника, а циљ посете је јачање односа са земљама средње и источне Европе које Кина жели снажније да укључи у пројект "Један појас, један пут".

          После сусрета делегација две државе, кинески премијер је у заједничкој изјави с хрватским премијером рекао да су разговори били "плодоносни" и да је постигнута сагласност да треба појачати сарадњу у оквиру односа Кине и Европе, али и билатералну.

          Он је изјавио да треба подстицати развој робне размене и додао да је на састанку изражена спремност у јачање сарадње када је реч о саобраћајној инфраструктури.

          Кинески премијер је оценио да су односи две државе традиционално пријатељски и изразио захвалност Хрватској на подршци политици "једне Кине".

          "Очекујем да ћемо овим посетом наше односе подићи на виши ниво ", рекао је Ли.

          Хрватски премијер Андреј Пленковић нагласио је да је усвојена заједничка изјава која "треба да да јасан смер будућег деловања свих наших ресора, да унапреди економску сарадњу и створи предуслове за даље инвестирање".

          Он је истакао да посету кинеске делегације види као "велику шансу за хрватске извознике, предузетнике и хрватску привреду".

          Премијер је оценио да пројект Пељешког моста, за чију је градњу изабрана кинеска фирма "Чајна роуд енд бриџ корпорејшен" и данашња посета кинеске делегације представљају "кључну прекретницу за односе две земље".

          Пленковић је рекао да је трговинска размена две земље на нивоу милијарду евра, док је прошле године Хрватску посетило око 250.000 кинеских туриста. Он је додао и да постоји велики интерес хрватских и кинеских привредника за пословни форум у Дубровнику где ће се конкретно разговарати о различитим облицима сарадње.

          У Загребу је данас потписано шест уговора, поред осталих о железничкој инфраструктури, пољопривреди и туризму. Ту су и споразуми који се односе на дигиталну сарадњу државне управе с кинеском компанијом Хуавеј, као и на Хрватску банку за обнову и развој, науку и спорт.

          Уочи доласка кинеског премијера Андреј Пленковић је најавио да би идући велики пројекти могли да буду модернизација низинске пруге Загреб-Ријека и хрватских лука.

          Премијери две земље разменили су и поклоне, па је тако Пленковић Лију поклонио електрични бицикл фирме „Римац“ и лопту с потписима хрватских фудбалских репрезентативаца, а Ли Пленковићу кошаркашку лопту и национални дрес.

          После Загреба, кинеска делегација на челу с премијером отпутоваће у Дубровник где се у четвртак и петак одржава самит Кине и 16 држава источне и средње Европе (16+1).

          Ово је прва посета неког кинеског премијера Хрватској, али и шести сусрет Пленковића и Лија за последње две и по године.

          Хрватски премијер је посетио Кину крајем прошле године.

          Премијер Ли дошао је у Хрватску након самита ЕУ и Кине у Бриселу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари