ХНС тражи интернационализацију хрватског питања у БиХ и институционално повезивање са Загребом и Хрватима у свету

УСВОЈИО ДОКУМЕНТ КОЈИМ ТРАЖИ И „ЕВРОПЕИЗАЦИЈУ ДЕЈТОНА“ И „БРИСЕЛСКУ НАДОГРАДЊУ“

* Хрватски народни сабор у Мостару усвојио Декларацију у којој се наводи да је тренутно уставно, институционално и политичко стање у потпуности неприхватљиво за Хрвате у БиХ и да су накнадне измене Устава БиХ од ОХР довеле у питање Устав и дејтонску БиХ, хрватску конститутивност у БиХ, а Хрвате ставиле у подређену и неравноправну уставну, институционалну и политичку позицију у односу на Бошњаке и Србе

* Затражио и нову и рационалнију административно-територијалну организацију земље која ће на једнак начин уважити сва три конститутивна народа

* ХНС у Декларацији одбацује квалификације Хашког трибунала о удруженом злочиначком подухвату и тврди да се неосновано и неправедно приписују Републици Хрватској, Хрватској Републици Херцег-Босни и Хрватском вијећу обране: „Таква злонамјерна квалификација се, нажалост, користи за покушај остварења ратних циљева једне од страна у рату у БиХ и елиминисања хрватског народа као политичког субјекта у БиХ

____________________________________________________________________________

          ХРВАТСКИ народни сабор (ХНС) усвојио је данас Декларацију којом се траже измене Устава и Изборног закона БиХ, те оцењује да је тренутно уставно, институционално и политичко стање у потпуности неприхватљиво за Хрвате у БиХ.

          У Декларацији се наводи да је потребно приступити такозваној бриселској надоградњи дејтонског темеља, односно, уставним, законским и институционалним променама на начелима федерализма, децентрализације, супсидијарности и легитимног политичког представљања, како је наведено у резолуцијама Европског парламента из 2014. и 2017 године.

          Из ХНС наводе да је то неопходно како би БиХ могла наставити и успешно завршити свој евроатлантски пут, односно постати пуноправна чланица ЕУ и НАТО-а.

          У тексту се појашњава да то подразумева нову и рационалнију административно-територијалну организацију земље која ће на једнак начин уважити сва три конститутивна народа доследном операционализацијом начела из преамбуле дејтонског Устава о конститутивности народа.

          У Декларацији се наводи да су накнадне измене Устава БиХ од ОХР довеле у питање Устав и дејтонску БиХ, хрватску конститутивност у БиХ, а Хрвате ставиле у подређену и неравноправну уставну, институционалну и политичку позицију у односу на Бошњаке и Србе.

          ХНС оцењује да је дејтонска БиХ неостварена земља у дубокој уставној, институционалној и политичкој кризи.

          У тачки Декларације под називом "Европеизација Дејтона - Бриселска надоградња" наводи се да главне узроке нефункционалности и нестабилности дејтонске БиХ треба тражити у унутаристичким и сепаратистичким циљевима, који су супротстављени основним дејтонским начелима и моделима.

          У Декларацији ХНС-а, која се састоји од седа тачака, наводи се да су евроатлантске интеграције стратешки циљ хрватског народа у БиХ.

          "БиХ је наша домовина – независна, цјеловита, стабилна и просперитетна, као оптималан оквир за остварење хрватских националних интереса", наводи се у Декларацији.

          ХНС у Декларацији одбацују квалификације Хашког трибунала о удруженом злочиначком подухвату које се, како се наводи, неосновано и неправедно приписују Републици Хрватској, Хрватској Републици Херцег-Босни и Хрватском вијећу одбране.

          "Таква злонамјерна квалификација се, нажалост, користи за покушај остварења ратних циљева једне од страна у рату у БиХ и елиминисања хрватског народа као политичког субјекта у БиХ", наводи се у тексту.

          У Декларацији се наглашава да су "политичка стабилност и владавина права - темељ привредног развоја и демографске обнове".

          У Декларацији су наведене смернице за деловање ХНС-а, чија је примарна сврха окупљање и координисано заједничко деловање свих политичких субјеката у БиХ са хрватским предзнаком, а с циљем постизање пуне конститутивности и равноправности хрватског народа у БиХ са друга два конститутивна народа.

          У смерницама су, као приоритети, наведени измене Устава у складу са начелима ове декларације, измене Изборног закона БиХ, спровођење одлуке Уставног суда БиХ која се односи на град Мостар, подршка постојећим и покретање нових јавних медија на хрватском језику, укључујући и Јавни РТВ сервис.

          Међу смерницама је и даља интернационализација хрватског питања у БиХ, укључујући и институционално повезивање са Хрватском и Хрватима у свету, наставак програмског повезивања и оснаживања образовних, научних и културних институција, реформа пореског система с циљем праведнијег прикупљања и расподеле јавних прихода и јачање привредне позиције.

          ХНС је у смерницама за свој рад навео и решавање проблема исељавања и демографске обнове.

          Драган Човић поново је изабран за председника ХНС-а.

          ХНС је изабрао и чланове Суда части, а тајним гласањем биће изабрано и Председништво ХНС-а које чини 14 чланова.

           (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари